JUBILEJ: Obeležena desetogodišnjica od osnivanja Spomen sobe

Požarevac

Događaji

JUBILEJ: Obeležena desetogodišnjica od osnivanja Spomen sobe

Foto: Grad Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je obeleženo 10 godina od osnivanja Spomen sobe u požarevačkoj kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“.

Pukovnik Milovan Vasić, komandant Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, pozdravio je tadašnju odluku rukovodstva garnizona da se otvori Spomen soba kao ne bi izbledala sećanja na sve one koji su poginuli u ratovima iza nas.

Obeležena decenija od osnivanja Spomen sobe

Događaju je prisustvovao pukovnik Milivoje Pajović, jedan od osnivača Spomen sobe poginulim vojnicima iz Braničevskog okruga od Prvog srpskog ustanka pa do ratova krajem devedesetih godina. On je ovom prilikom istakao da zahvalnost za  otvaranje Spomen sobe pripada svim ljudima koji su učestvovali u realizaciji tog projekta koji je od velikog značaja za ovaj kraj.

Pukovnik Pajović je podsetio da požarevački kraj, koji je dao veliki broj heroja, ima posebno mesto u Vojsci Srbije, zato što je tu osnovana garda, orkestar i organizovana prva obuka.

 Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, rekao je da je uveren da će ovi zidovi večno čuvati sećanje na one koji su svojim odlaskom sa ovog sveta očuvali našu zemlju slobodnom.

Saša Pavlović

,,Iako ova soba već deceniju beleži tragične gubitke najhrabrijih sinova ove zemlje, čini se svima, a naročito njihovim porodicama, da su rane još uvek sveže i da bole kao prvog dana. Poput svih naših hrabrih branioca, od Nemanjića pa sve do kraja 20. veka, i oni nisu marili za nadmoć neprijatelja ispred sebe, već samo za ono iza sebe, za njihovu Srbija.  Danas, kada naša vojska svakim danom jača sve više, tehnika i oprema koju posedujete svakako daje snagu, ali polet i motiv da čuvamo našu zemlju daju nam upravo oni kojima je ova spomen soba posvećena“, ističe Pavlović. 

 Jedan od autora Spomen sobe je bio Istorijski arhiv Požarevac na čelu sa direktorkom dr Jasminom Nikolić, koja je istakla da je rad na otvaranju Spomen sobe bio temeljan i da je pokriveno 200 godina vojske u Braničevu.

Izložba je potkrepljena dokumentima i informacijama od perioda Prvog srpskog ustanka do današnjih dana.

To Top