Kada će Ekološki dom na Čačalici biti uređen i zašto već nije

Požarevac

Društvo

Kada će Ekološki dom na Čačalici biti uređen i zašto već nije

Foto: arhiva, S. Vukić

How Good Of A Friend Are You Really?

Ekološki dom koji se nalazi na Čačalici u Požarevcu iz dana u dan sve više propada, nije legalizovan i već 26 godina ne služi svrsi i nameni.

Izgradnja Ekološkog doma počela je 1997. godine, a objekat ima više od 600 kvadrata. Od početka gradnje pa sve do danas, osim sanacije drvenog krova, koja je završena 2018. godine, na njemu ništa nije rađeno.

Prvobitna ideja bila je da se napravi Ekološki dom koga mogu koristiti ekološka udruženja, pokreti gorana i drušvene organizacije za svoje aktivnosti, sastanke i radionice. Uprkos lošem stanju u kome se nalazi, danas delimično ispunjava svoju funkciju.

Iako nije dozvoljen ulaz za građane, tamo se trenutno nalaze prostorije Planinarskog kluba ,,Vukan“ i Ekološkog društva ,,Prijatelji Čačalice“ koji tu ponekada organizuju sastanke i godišnje skupštine.

,,Ovaj prostor je iz dana u dan u sve lošijem stanju, instalacije su propale. Mi se trudimo da ovaj prostor privedemo nameni, te smo na primer u oktobru organizovali goransku radionicu sa decom iz osnovnih škola, međutim naišli smo na leglo stršljena unutra“, rekao je za E-Braničevo Stefan Vukić, predsednik Ekološkog društva “Prijatelji Čačalice”.

Unutrašnjost Ekološkog doma

On kaže da ovo udruženje godinama apeluje na Gradsku upravu da se pozabavi rekonstrukcijom Ekološkog doma, ali oni sluh za ovaj problem nisu imali.

,,Poslali smo veliki broj dopisa Gradskoj upravi sa molbom da se Ekološki dom restaurira, sanira i privede nameni. U prošlosti je organizovano nekoliko sastanaka, a poslednji u letnjim mesecima prošle godine sa Sašom Pavlovićem, gradonačelnikom Požarevca. Nebrojeno puta smo dobijali samo obećanja“, istakao je Vukić.

EKOLOŠKI DOM NA ČAČALICI – 25 GODINA POSLE

Ekološki dom na Čačalici je pre četiri godine dat Centru za kulturu Požarevac na upravljanje, sa idejom da se tamo održavaju predavanja, izložbe, književne večeri i različiti kulturno-umetnički programi. Međutim, do toga nikada nije došlo jer je ovaj prostor nebezbedan za korišćenje.

Oštećen plafon

Jedan od razloga zašto Gradska uprava godinama ne izdvaja sredstva za njegovu rekonstrukciju jeste taj što Ekološki dom nije legalizivan.

,,Prvo je potrebno uraditi legalizaciju objekta, a u planu je da se u toku sledeće godine počne sa kompletnom rekonstrukcijom. Na taj način biće priveden prvobitnoj nameni, to bi trebalo da bude centar za ekološka udruženja, ali i za škole“, najavio je za E-Braničevo Dejan Krstić, član Gradskog veća za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti.

To Top