Kako zaštititi vodomere i sprečiti štetu

Požarevac

Saopštenja

Kako zaštititi vodomere i sprečiti štetu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Iz JKP ,,Vodovod i kanalizacija” Požarevac savetuju građanima kako da se zaštite od nastanka neželjene štete pravilnim održavanjem instalacija.

U poslednjih nekoliko godina JKP ,,Vodovod i kanalizacija” beležilo je povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha. Kako se navodi u saopštenju, tada je dolazilo do pucanja stakala na vodomerima, ali i raznih kvarova na instalacijama građana, koje nisu bile adekvatno pripremljene za zimu.

,,Vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode u opasnosti su od pucanja. S obzirom na to da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštiti”, piše u saopštenju.

Kako navode iz ovog preduzeća, vodomerna skloništa bi trebalo da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče na iznos na računu korisnika.

,,Građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije. Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama. Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koje se ne greju trebalo bi takođe obezbediti”, upozoravaju iz JKP ,,Vodovod i kanalizacija”.

Zbog toga je potrebno, piše u saopštenju, da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi u najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme ,,konzervira” točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

,,Podsećamo sve potrošače da su nastupili dani sa temperaturom u minusu i da se na vreme pripreme za zimski period. Pravilnim održavanjem vodovodnih instalacija u toku zime smanjuje se mogućnost nastanka štete, a time i nepotrebnih izdataka”, podsećaju iz ovog preduzeća i dodaju da je to u interesu svih potrošača, a samim tim i JKP ,,Vodovod i kanalizacija”.

To Top