Lekari iz Velikog Gradišta i Temišvara u zajedničkoj misiji

Veliko Gradište

Zdravlje

Lekari iz Velikog Gradišta i Temišvara u zajedničkoj misiji

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

U Temišvaru i Velikom Gradištu održane radionice u okviru projekta rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde.

U Temišvaru je  održana četvrta radionica u okviru projekta prekogranične saradnje zdravstva pod nazivom „Zajednički pristup pojednostavljivanju rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde kod populacije u partnerskom području“, koji će u naredne dve godine biti realizovan u okviru „INTERREG IPA“ programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014-2020, u saradnji Gradske bolnice Temišvar i Doma zdravlja Veliko Gradište. Ukupna vrednost projekta je 1.038.305 evra, od čega su bespovratna sredstva EU 882.559 evra.

Lekari iz Srbije i Rumunije, tačnije Velikog Gradišta i Temišvara, nizom zajedničkih radionica unapređuju svoje znanje kako bi pobedili sve učestaliji karcinom tiroidne žlezde. Na radionicama  učestovuje  30 lekara i drugo stučno osoblje iz Temišvara i Velikog Gradišta.

Već u subotu, 29. februara, održaće se jednodnevna radionica u Velikom Gradištu, dok će se druga, takođe jednodnevna radionica,  održati u Temišvaru 7. marta.

Opšti cilj projekta je da se zajednicama sa obe strane granice, kroz povećan pristup efikasnim medicinskim uslugama, uz ranu, modernu dijagnostiku i trenutno lečenje raka štitne žlezde poboljša kvalitet života. Kroz aktivnu prekograničnu saradnju očekuje se da rezultati projekta, kupovinom i ugradnjom visokokvalitetne medicinske opreme i obukom ogovarajućeg kadra, dovedu do modernizacije regionalnih medicinskih centara koji su uključeni u dijagnozu i lečenje patologije štitne žlezde.

Nabavkom planirane opreme, u narednom će periodu svi stanovnici područja koja pokrivaju ova dva zdravstvena centra moći, u okviru rutinskog preventivnog pregleda, da urade i ultrazvuk štitne žlezde, a sve u cilju adekvanog ranog otkrivanja eventualnih zdravstvenih problema.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top