Regionalna deponija u Kličevcu – argumenti za i protiv

Požarevac

Društvo

Regionalna deponija u Kličevcu – argumenti za i protiv

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Drugotrajno rešenje problema upravljanja otpadom u Požarevcu je izgradnja sanitarne regionalne deponije na koju bi se odlagao otpad ne samo iz grada, već iz skoro svih opština Braničevskog okruga. Kao lokacija odabran je Kličevac, sa čime se meštani ovog i okolnih naselja ne slažu.

Priča o izgradnji regionalne deponije na koju će se odlagati otpad iz celog okruga aktuelna je duže od decenije, ali se ništa konkretno nije preduzimalo do pre tri godine. Tek 2020. Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Požarevac su zaključili ugovor o izgradnji regionalne deponije.

Po rečima Lazara Stanojevića, načelnika Gradske uprave Požarevac, dogovor je tada bio da ministarstvo učestvuje sa 24 miliona dinara, a da grad obezbedi šest miliona za izradu projekta regionalne deponije. Nakon toga raspisana je javna nabavka za odabir lokacije za izgradnju deponije. Ispitivane su tri lokacije – u Kličevcu, Rečici i Rašancu i, po rečima Stanojevića, Kličevac je najpogodniji, što je potvrđeno i zvaničnim izveštajem o izboru lokacije Regionalnog centra za upravljanje otpadom, u koji je E-Braničevo imalo uvid.

STANOJEVIĆ: LOKACIJA U KLIČEVCU IDEALNA ZA DEPONIJU, GRAD NEĆE ODUSTATI

“Na ovim lokacijama vršena su poređenja u odnosu na namenu prostora i korišćenje zemljišta, prema topografiji terena, hidrogeološkim, inženjersko-geološkim i geotehničkim uslovima, prema klimatskim, hidrološkim i hidrografskim karakteristikama, prema zonama i uslovima zaštite, prema saobraćajnoj i tehničkoj infrastrukturi, mogućoj zapremini deponije i drugo. Svim analizama i istraživanjima zaključeno je da poljoprivredno zemljište na parcelama 1202/3, 1202/1, 1201 KO Kličevac, odgovara uslovima za lociranje sanitarne deponije”, navedeno je u ovom dokumentu.

Ovde se planira izgradnja deponije

Lokacija se nalazi 2,5 kilometara južno od naselja Kličevac, na oko dva kilometra od najbližeg naselja Kurjače (opština Veliko Gradište), 23 kilometra od Požarevca, odnosno 51 kilometar od Petrovca na Mlavi. Od puta Požarevac – Veliko Gradište lokacija je udaljena oko šest kilometara. Od najbližih kuća buduća regionalna deponija biće udaljena oko 1.150 metara.

Meštani Kličevca i okolnih sela smatraju da plodno stiško zemljište ne može biti lokacija za deponiju. Gradskoj upravi su u julu 2021. godine predali peticiju protiv njene izgradnje, zahtevajući  izbor druge lokacije.

PREDATA PETICIJA PROTIV IZGRADNJE DEPONIJE U KLIČEVCU

SAVET MZ KLIČEVAC PROTIV IZGRADNJE DEPONIJE

Uprkos tome, tokom 2022. i 2023. godine grad nastavlja da preduzima dalje korake koji su neophodni da bi sanitarna deponija mogla da bude izgrađena u Kličevcu. Na sednici lokalnog parlamenta doneta je odluka o kupovini dela parcele u Kličevcu od privatnog vlasnika za potrebe izgradnje deponije i urađen je Elaborat povodom druge izmene i dopune Prostornog plana grada Požarevca. Ovim dokumentom predviđena su pravila uređenja i građenja  Regionalnog centra sa sanitarnom deponijom sa preciznom lokacijom u Kličevcu.

GRAD KUPUJE DEO PARCELE U KLIČEVCU RADI IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE

JAVNI UVID: DRUGA IZMENA PROSTORNOG PLANA ZBOG IZGRADNJE DEPONIJE

Borba mestana Kličevca i okolnih naselja protiv izgradnje deponije se nastavila, a podršku im je dao i deo opozicije u Požarevcu.

Transparent na protestu protiv nasilja

Organizovali su proteste, zahtevali da lokalni parlament raspravlja o deponiji, održali tribinu pod nazivom „Nije Stig za deponiju“, a transparent sa istim natpisom viđen je na nekoliko protesta protiv nasilja koji su tokom leta održani u Požarevcu.

MEŠTANI KLIČEVCA I OKOLNIH NASELJA PORUČUJU: NIJE STIG ZA DEPONIJU

CEKOR: KLIČEVAC NIJE MESTO GDE BI TREBALO DA BUDE DEPONIJA

E-INTERVJU: NOVICA ARSIĆ – GLASNO NE DEPONIJI U KLIČEVCU

Jedan od najglasnijih u toj borbi, Novica Arsić iz Udruženja građana “Kličevački idol”, kaže da nisu odustali, pogotovo kada su videli da je na javnom uvidu druga izmena i dopuna Prostornog plana, a sve u cilju definisanja lokacije za konačnu izgradnju regionalne deponije u Kličevcu. Javni uvid je završen, a UG “Kličevački idol” podnelo je primedbe na ovaj document i sada očekuju da budu pozvani na javnu sednicu.

“Naši glavni argumenti su da grad krši Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o upravljaju otpadom. Takođe,  u  Izveštaju o izboru lokacije na nekoliko mesta se vidi da je prekršena Uredba o izboru lokacije deponije, što znači da nisu poštovali zakon na koji se pozivaju. Držaćemo se strogo tih uslova koji su propisani da bi jedna lokacija mogla da bude deponija”, kaže Arsić.

Novica Arsić

On smatra da će ceo slučaj završiti na sudu, ukoliko ne bude promenjen Prostorni plan, jer meštani Kličevca neće odustati.

“Konsultovali smo se u međuvremenu sa pravnicima i jasno nam je šta treba da radimo da bi se odluka grada koja je nezakonita promenila. Očekujemo da ipak neće doći do suda”, naglašava on.

Ni grad ne odustaje od svog plana. Po rečima Bojana Dinića, člana Gradskog veća Požarevca zaduženog za resor poljoprivrede, zaštite životne sredine i zdravstva, u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije u Kličevcu.

DOKLE SE STIGLO SA PROJEKTOM IZGRADNJE DEPONIJE U KLIČEVCU

“Imamo jasan cilj za razliku od svih prethodnih godina kada se lutalo, kada se nije znalo ni gde će se graditi deponija. U toku je izrada projekta na osnovu tačne lokacije u Kličevcu, a paralelno radimo na planskoj dokumentaciji”, kaže Dinić i dodaje da u ovom trenutku ne može da kaže ništa bliže o rokovima i novcu koji će biti potreban za izgradnju deponije. Tek kada bude gotova projektna dokumentacija biće poznato koliko će sve koštati.

Bojan Dinić

On je podsetio da je Lokalni plan upravljanja otpadom koji predviđa izgradnju deponije usvojen na sednici Skupštine grada Požarevca u maju ove godine i najavio donošenje Regionalnog plana upravljanja otpadom zajedno sa drugim opštinama iz okruga koje su potpisnice sporazuma - Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Kučevo, Žagubica, Malo Crniće i Golubac.

POŽAREVAC I ŠEST OPŠTINA USPOSTAVLJAJU SARADNJU U CILJU UPRAVLJANJA OTPADOM

Stav grada Požarevca je da se sve radi u skladu sa Zakonom u oblasti upravljanja otpadom i  Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom.

Početkom 2022. godine donet je Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022-2035. u kojem su detaljnije definisane aktivnosti u vezi formiranja regionalnih deponija.  Po njemu će se umesto ranije planirane regionalne deponije na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, oformiti Regionalni centar za upravljanje otpadom na teritoriji grada Požarevca kojem bi gravitirale opštine regiona.  

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Upravljanje otpadom – od slova na papiru do rešenja velikog problema“  koji sufinansira grad Požarevac po osnovu  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2023. godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top