Luka Đorđević laureat 28. „Carevčevih dana“ (FOTO)

Veliko Gradište

Kultura

Luka Đorđević laureat 28. „Carevčevih dana“ (FOTO)

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Muzički festival „Carevčevi dani“ okupio je u Velikom Gradištu 28. put violiniste koji neguju tradicionalnu muziku, nastavljače dela Vlastimira Pavlovića Carevca.

Ove godine takmičilo se devet mladih violinista, u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod vođstvom Vlade Panovića.

Nadmetalo se devet mladih violinista

Treće mesto prema oceni stručnog žirija pripalo je Nataliji Savić, drugo mesto podelili su Igor Pejović i Tina Marjanović, a za laureata 28. „Carevčevih dana“ proglašen je Luka Đorđević. Pobedniku je pripala Carevčeva statueta, rad vajara Milivoja Bogosavljevića, i unikatna violina, dar Jana Nemčeka iz Kovačice.

Nagrade za pobednika

„Sviram violinu od osme godine. U nižoj muzičkoj školi počeo sam da sviram klasičnu muziku, ali od malena slušam narodnu muziku jer u takvom okruženju živim i nemoguće je bilo ne zavoleti je“, kazao je ovogodišnji pobednik „Carevčevih dana“ i istakao da mu je drago što je u prilici da na ovaj način da neguje narodnu muziku.

Inače on ima 18 godina i ovo mu je drugo učešće na ovom festivalu.

Nagradu za najbolji scenski nastup i najmlađeg učesnika festivala osvojila je Tina Marjanović, nagradu publike dobila je Anastasija Nikolić, za najbolje izvedenu narodnu pesmu nagrađen je Aleksa Vasić, a za najbolju interpretaciju narodnog kola Igor Pejović.

Dva dana kvalitetnog programa

Podsećamo, festival je trajao dva dana koja su bila ispunjena raznovrsnim programom. Tradicionalno, program je počeo polaganjem cveća kod spomen-ploče i biste u Carevcu, Pavlovićevom rodnom selu po kome je i dobio nadimak, a potom je na letnjoj sceni održan koncert foklora pod nazivom „Igrale se delije”.

Položeni venci

Program je nastavljen u Velikom Gradištu koncertom „Mokranjac – Carevcu”, u izvođenju učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac” iz Požarevca, a uveče je podizanjem festivalske zastave kod spomenika Carevcu u gradskom parku zvanično otvorena ova manifestacija. U nastavku programa usledio je koncert „Car za sva vremena”, a nakon toga pretponoćni koncert „Stazama božanske ljubavi i lepote” u crkvi Svetog Arhangela Gavrila nastupom Beogradskog muškog hora pod vođstvom đakona Vladimira Rumenića.

Sa pretponoćnog koncerta „Stazama božanske ljubavi i lepote”

Drugog dana festivala, u gradištanskoj biblioteci održan je „Carevčev panel” na kome su između ostalog razmenjivane ideje povodom obeležavanja tri decenije postojanja festivala, a potom promocija „Carevčeve lire” i digitalnih kanala Radio Beograda. Kao kruna celog festivala u večernjim časovima održano je takmičenje violinista i koncert na kome su nastupili vokalni solisti Marina Stankić i Danilo Živković.

Festival organizuje Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac” pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

To Top