Zvuci violine u opštini na Dunavu

Veliko Gradište

Događaji

Zvuci violine u opštini na Dunavu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Muzički festival „Carevčevi dani“, jedinstvena manifestacija u Srbiji, biće održana 29. put u čast barda izvorne narodne muzike i virtuoza na violini Vlastimira Pavlovića Carevca od 12. do 14. jula.

Festival počinje u sredu, 12. jula, manifestacijom „Tačno u podne“, promocijom „Lire“ i obeležavanjem godišnjice orkestra „Serbia“ u 12 časova u gradskom parku kod spomenika Vlastimira Pavlovića Carevca.

U 19 časova biće organizovan obilazak njegove rodne kuće, a 15 minuta nakon toga u Carevcu, rodnom selu čuvenog Pavlovića, biće položeni venci na njegov spomenik. Program se potom nastavlja na letnjoj sceni u centru sela, kada će nastupiti ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ sa gostima u 19.30 časova.

U četvrtak, 13. jula, biće održana svečanost kod spomenika Vlastimira Pavlovića Carevca u gradskom parku i podizanje festivalske zastave u 20 časova, a u 20.30 sati na letnjoj pozornici biće održan koncert na kome učestvuju ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište i pobednik Sabora  frulaša Srbije „Oj, Moravo“ u Prislonici. U slučaju lošeg vremena program će biti održan u hali Sportskog centra Veliko Gradište.

Drugi dan festivala završava se pretponoćnim koncertom „Srpska horska muzika kroz vekove“ u crkvi Svetog Arhangela  Gavrila, u 22.30 časova, a nastupa Beogradski studio za vokalnu muziku, pod dirigentskom palicom Hadži Jakova Milutinovića.

U petak, 14. jula, u 12 časova, planirana je promocija knjige „Škola zvuka - Radio televizije Srbije“ Zdravka Maljkovića u tamošnjoj biblioteci, a u 20 sati  promocija tematskih kanala Radio Beograda.

U 20.30 časova na letnjoj pozornici (u slučaju lošeg vremena program će biti održan u hali Sportskog centra) biće organizovano takmičenje violinista uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a.

U revijalnom delu programa učestvovaće vokalni solisti: Ekstra Nena, Oliver Njego i Saška Stefanović.

Od 11. do 14. jula, u Tehničkoj školi sa domom učenika „Nikola Tesla“, biće održana Letnja akademija narodne muzike (LANAM), a mentor je Zoran Kovačević.

Svrha festivala je podsticanje umetnosti sviranja narodne muzike na violini, kao i negovanje narodnog pevanja. U protekle skoro tri decenije kroz festival su prošle stotine instrumentalnih i vokalnih solista koji neguju izvornu narodnu muziku u duhu umetničkog nasleđa Vlastimira Pavlovića Carevca.

Festival se održava u organizaciji opštine Veliko Gradište, Organizacionog odbora festivala, Umetničkog saveta i Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište.

To Top