Lukić: Infrastruktura na listi prioriteta opštine Žabari

Žabari

Društvo

Lukić: Infrastruktura na listi prioriteta opštine Žabari

Foto: Opština Žabari

How Good Of A Friend Are You Really?

U 2021. godini uređeni su brojni putevi i sanirani bujični potoci. Sa time će se nastaviti i u narednoj godini ali je akcenat stavljen na rekonstrukciju vodovodne mreže i obezbeđivanje zdrave pijaće vode u svim naseljima opštine Žabari.

Zahvaljujući republičkim, ali i sopstvenim sredstvima, u opštini Žabari realizovani su projekti koji doprinose boljem kvalitetu života građana.

O tome i o kapitalnim investicijama u 2022. godini razgovaramo sa Jovanom Lukićem, predsednikom opštine Žabari.

Koje biste projekte izdvojili kao najznačajnije u protekloj godini?

Iz republičkih sredstava urađen je put Žabari – Četereže –Brzohode - Petrovac na Mlavi u vrednosti od oko 200 miliona dinara. Iz budžeta opštine asfaltirani su putevi u naseljima Vlaški Do, Aleksandrovac, Svinjarevo, Oreovica, Žabari, Porodin i Viteževo, u vrednosti od oko 35 miliona dinara, tako da smo do sada asfaltirali sve značajnije ulice na teritoriji opštine Žabari. Sanirani su bujični potoci, odnosno, obezbeđen proticajni profil bujičnih potoka u naseljima Aleksandrovac i Kočetin. Deo novca za ovu investiciju izdvojen je iz opštinskog budžeta, a deo je dobijen od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sanirani bujični potoci

Urađena je i sanacija atarskih puteva za potrebe izvorišta u naselju Oreovica i Simićevo, kao i letnje održavanje lokalnih puteva i ulica u naseljima Viteževo, Žabari i Točka. Uređeno je i igralište za decu u naselju Aleksandrovac. Završena je projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju vodovodne mreže koja nas očekuje u narednoj godini. Takođe, potpisan je ugovor o sufinansiranju projekta energetske efikasnosti sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Trenutno su u  toku  građevinski radovi na rekonstrukciji objekta u kome se nalazi Centar za socijalni rad u Žabarima, koji se sprovode na osnovu Ugovora o pravima i obavezama Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i opštine Žabari. Projekat se finansira na osnovu Programa obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji je donela Vlada Republike Srbije iz međunarodne razvojne pomoći u ukupnoj vrednosti od skoro 29 miliona dinara.

U toku rekonstrukcija objekta Centra za socijalni rad

Takođe, u toku su i radovi na republičkom putu Žabari – Velika Plana koji se takođe finansira iz republičkih sredstava, u koji se investira oko 400 miliona dinara, a  proširuje se za po 80 centimetara sa obe strane. Ovaj put je od velikog značaja jer  je autoput na desetak kilometara, a dobijanjem bolje putne infrastrukture otvaraju se mogućnosti privlačenja investitora i izgradnje industrijske zone.

Opština Žabari ima skroman godišnji budžet i za realizaciju kapitalnih projekata, kao što se i vidi, neophodna je podrška države. U kojoj meri ste zadovoljni saradnjom sa državnim institucijama?

Izuzetno sam zadovoljan saradnjom. Zahvaljujući predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, koji je prilikom posete opštini Žabari ispunio svoja obećanja, dobili smo sredstva za regionalne  puteve od izuzetne važnosti za našu opštinu, put Žabari – Petrovac na Mlavi i put Žabari – Velika Plana koji se trenutno radi, na šta sam posebno ponosan jer su ova dva puta decenijama bila u katastrofalnom stanju. Pitanje gasifikacije rešeno je izgradnjom gasne stanice u Porodinu, a započete su i aktivnosti na projektu “Čista Srbija” koji se realizuje preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa partnerom, kineskom kompanijom “CRBC” na izgradnji 76 kilometra kanalizacione mreže. Godinu za nama obeležili su značajni projekti na koje sam posebno ponosan i mogu slobodno da kažem da su nam vrata otvorena u svim ministarstvima i državnim institucijama.

Na koji način opština Žabari pomaže poljoprivrednicima i koliko sredstva je opredeljeno za tu namenu?

Imajući u vidu da je u opštini Žabari poljoprivreda jedna od glavnih delatnosti preko Saveta za razvoj poljoprivrede sprovodi se poljoprivredna politika i politika ruralnog razvoja, program kreditne politike, podsticaji merama ruralnog razvoja, kao i posebni podsticaji u koje spadaju posete sajmovima kao i edukacija poljoprirednika. Ukupna sredstva izdvojena za ove podsticaje iznose oko 15 miliona dinara.

Trend smanjenja broja dece iz godinu u godinu prisutan je i u opštini Žabari. Na koju pomoć mogu da računaju deca i njihovi roditelji?

Sva deca od prvog do četvrtog razreda imaju besplatnu užinu i obezbeđujemo poklone za sve đake prvake, vukovce i đake generacija, a za studente smo obezbedili stipendije. Pored toga, svi osnovci i srednjoškolci imaju besplatan prevoz do škole. Na poslednjoj sednici skupštine doneli smo odluku da podignemo iznos za svako rođeno dete, tako da će od sada taj iznos biti 25.000 dinara,  a preko Saveta za bezbednost saobraćaja svako rođeno dete dobija auto sedište. Od sledeće godine svi đaci prvaci dobijaće i besplatne udžbenike.

Nagrađeni najbolji učenici

Značajna sredstva opština ulaže u sport. Kakav uspeh postižu sportski klubovi?

Iz budžeta opštine za 2021. godinu izdvojeno je 11.000.000 dinara za Sportski savez opštine Žabari za sve programske aktivnosti. Sportski klubovi su dobili sredstva za redovno takmičenje srazmerno stepenu takmičenja. Sportski savez je donirao sportsku opremu klubovima na teritoriji opštine.

Fudbalski klub „Pomoravlje 1946“ iz Vlaškog Dola i „Borac“ iz Žabara igraju najveći rang. FK „Pomoravlje 1946“ iz Vlaškog Dola je takmičenje završilo na drugom mestu podunavsko – šumadijske zone sa bodom zaostatka iza vodećeg FK „Mihajlovac“ , dok je FK „Borac“ iz Žabara u braničevskoj okružnoj ligi na četvrtom mestu, a FK „Napredak“ iz Simićeva na prvom mestu u međuopštinskoj ligi.  FK „Pomoravlje 1946“ iz Vlaškog Dola već treću sezonu igra bitnu ulogu u podunavsko – šumadijskoj zoni i jedan je od organizovanijih klubova u Braničevskom okrugu i pokušaće  ove sezone da se plasira u viši rang takmičenja, Srpsku ligu zapad, što bi bio veliki uspeh za jedno malo mesto u opštini Žabari.

Koliko je “težak” budžet opštine Žabari u 2022. godini i koji su najznačajniji projekti u planu?

Budžet za 2022.godinu iznosi nešto više od 335 miliona dinara i u 2022. godini baziraćemo se na kapitalne projekte iz oblasti infrastrukture. Na prvom mestu je rekonstrukcija vodovodne mreže u naseljima Vlaški Do, Aleksandrovac, Simićevo i Žabari, u dužini od 27.000 metara, kao i obezbeđenje zdrave pijaće vode u svim naseljima. Druga značajna investicija je izgradnja, rekonstrukcija i održavanje lokalnih puteva i ulica i nekategorisanih puteva, izgradnja sistema fekalne kanalizacije, izgradnja i rekonstrukcija niskonaponske mreže i gasifikacija.

U 2022. godini svima želim dobro zdravlje, jer smo u prethodne dve godine naučili da je to najvažnije. Pored toga, želim svim građanima puno uspeha, prosperiteta i sreće i da u budućem periodu nastavimo da zajedničkim snagama stvaramo i gradimo bolje uslove za život svih nas. Dragi sugrađani, želim vam srećne novogodišnje i božićne praznike.

To Top