Lukić: Svi projekti u Žabarima realizovani uprkos epidemiji (FOTO)

Žabari

Društvo

Lukić: Svi projekti u Žabarima realizovani uprkos epidemiji (FOTO)

Foto: Opština Žabari

How Good Of A Friend Are You Really?

Zbog epidemije koronavirusa 2020. bila je godina izazova. U opštini Žabari realizovani su svi planirani projekti, samo nisu održani kulturni programi.

O svemu što je urađeno u prethodnoj godini i planovima za 2021. godinu razgovaramo sa Jovanom Lukićem, predsednikom opštine Žabari.

Godina 2020. bila je izuzetno teška. Kako ocenjujete stanje u opštini i borbu sa koronom?

Pandemija je pred nas stavila izazove sa kojima smo se po prvi put susreli, ali pridržavajući se mera i preporuka Vlade Srbije, kao i dobrom organizacijom, uspeli smo da našim građanima olakšamo period vanrednog stanja, kao i da im u svakom trenutku izađemo u susret. Za vreme vanrednog stanja formirali smo “kol” centar koji je svakodnevno bio na raspolaganju građanima za sva moguća pitanja i probleme. U saradnji sa Centrom za socijalni rad, mesnim zajednicama i volonterima, kojima se ovom prilikom zahvaljujem, snabdevali smo naše najstarije građane sa osnovnim životnim potrepštinama koje su im zbog zabrane kretanja bile neophodne. Vršili smo redovnu dezinfekciju ulica po naseljima, zatim zgrada i ustanova. Opština Žabari trenutno ima najmanji broj zaraženih u Braničevskom okrugu, tako da mogu da zaključim da se naši građani pridržavaju propisanih mera.

Koliko je epidemija uticala na planove koje ste imali u 2020. godini?

Epidemija koronavirusa promenila je život u čitavom svetu, tako se i mi prilagođavamo svim merama koje je propisuje Vlada Republike Srbije i trudimo se da naši građani što manje trpe zbog toga. Što se tiče kapitalnih i infrastrukturnih projekata oni su nesmetano realizovani i završavaju se u propisanom roku. Jedino što smo morali da otkažemo jesu kulturne manifestacije i promocije projekata, kako bi zaštitili zdravlje naših građana u skladu sa propisanim merama.

Radovi na sanaciji bujičnih potoka

Koji su problemi gorući u ovoj opštini i šta je sve urađeno u godini za nama da se oni reše?

Asfaltirane su ulice u Mirijevu, Svinjarevu, Polatni i Vlaškom Dolu ukupne vrednosti oko15 miliona dinara, koje smo obezbedili iz budžeta opštine. Sprovedeni su radovi na sanaciji bujičnih potoka ukupne vrednosti oko 1,8 miliona, od čega je million dinara iz budžeta opštine I oko 800.000 dinara od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Urađena je i prva faza saobraćajnice u Viteževu, put do tvrđave i vidikovca ukupne vrednosti oko 11 miliona dinara, od čega je oko devet miliona dobijeno od Ministarstva privrede i oko dva miliona iz budžeta opštine. Iz budžeta opštine sanirani su i lokalni putevi na teritoriji opštine Žabari  i izgrađen je propust u Sibnici i Porodinu, kao i zaštitni zid u Industrijskoj ulici u Simićevu. Asfaltiran je i pristupni put do kompresorske stanice u Porodinu u okviru izgradnje magistralnog gasovoda granice Bugarske – granica Mađarske koji predstavlja prioritet u razvoju energetskog sektora Republike Srbije i “Gastrans”DOO kao nosioca aktivnosti. Iz budžeta opštine kupljen je traktor sa rasipačem soli sa traktorskom daskom za čišćenje snega koji je predat na korišćenje JKP “Komunalac” za čišćenje lokalnih puteva i ulica na teritoriji opštine Žabari. Preko odeljenja za poljoprivredu a u okviru programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Žabari u 2020.godini potpisani su ugovori o sufinansiranju poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine u oblasti stočarstva, voćarstva i povrtarstva.

Predat na korišćenje traktor za čišćenje puteva

Na koje načine se opštinsko rukovodstvo bori da dođe do dodatnih sredstava, da li ste dobili pomoć od republike i stranih fondova?

U okviru projekta “Bolji život za sve” opštinu Žabari posetio je i šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije Martin Klauke i obišao objekat koji je preko programa EU PRO potpuno rekonstruisan i dat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju “Ključ”, čime su korisnicima udruženja stvoreni uslovi za rad i nesmetano funkcionisanje u okviru dnevnog boravka. Opština Žabari je za realizaciju ovog projekta dobitnik pohvale za doprinos razvoju pristupačnosti na svojoj teritoriji koju dodeljuje zaštinik građana, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalna konferencija gradova i opština. Posebno bih istakao da smo uspeli da dobijemo saglasnost od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za nova zapošljavanja u opštinskoj upravi u okviru koje ćemo nastaviti politiku zapošljavanja “za našu decu” isključivo radnika sa teritorije naše opštine. Ovom prilikom zahvaljujem ministarki Mariji Obradović na razumevanju. Imamo odličnu saradnju kako sa Vladom Republike Srbije, resornim ministarstvima kao i sa svim ostalim državnim institucijama i nadamo se da ćemo i u budućem periodu nastaviti da sarađujemo istim tempom i da ćemo zajedničkim snagama uspeti da realizujemo sve dogovorene i planirane projekte, kako bi našim građanima obezbedili još bolje uslove za život.

Jovan Lukić sa ministarkom Marijom Obradović

Da li se dovoljno izdvaja  za pomoć najugroženijima?

Iz budžeta opštine izdvojena su sredstva za pakete pomoći koji su podeljeni svim socijalno ugroženim građanima i penzionerima koji imaju primanja manja od 30.000 dinara. Sva socijalana davanja za ugrožene realizuju se preko Centra za socijalni rad koji pored ovih usluga pruža i uslugu “Pomoć u kući za stara i odrasla lica” u okviru koje 11 gerontodomaćica obilazi i pomaže preko 80 starih i ugroženih lica na teritoriji opštine Žabari. Takođe, dodelili smo novčane nagrade svim zaposlenima u kovid ambulanti, u iznosu od po 20.000 dinara. Ove godine sredstva koja su bila opredeljena za novogodišnje ukrašavanje preusmerili smo na poklon pakete za svu socijalno ugroženu decu sa teritorije opštine Žabari, tako da će preko 80 mališana starosti do 14 godina dobiti sredstva u visini od po 3.000 dinara.

Koliki je budžet opštine Žabari za 2021. godinu i koji su kapitalni projekti u planu?

Budžet za 2021.godinu iznosi nešto više od 337 miliona dinara, u okviru kog su obezbeđena sredstva za korisnike,  kako direktne tako i indirektne, kao i za različite namene poput komunalne delatnosti, saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, obrazovanje, predškolsko vaspitanje, poljoprivredu, kulturu, sport, socijalnu i dečiju zaštitu, zaštitu životne sredine…Najveći deo sredstava predviđen je za kapitalne projekte među kojima su sanacija bujičnih potoka, revitalizacija poljskih puteva, letnje održavanje, izrada projekata, rekonstrukcija vodovodne i putne mreže, izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju crpnog postrojenja kanalizacije kao sredstva za kupovinu jednog terenskog vozila u JKP “Komunalac” Žabari, završetak projekta aneksa i fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Dude Jović”, kao i za izgradnju i uređenje dečijeg igrališta.

Svim građanima opštine Žabari u 2021.godini prvenstveno želim dobro zdravlje, jer smo u protekloj godini shvatili da nam je očuvanje zdravlja najvažnije. Nadam se da će Nova godina da nam donese razrešenje krize izazvane virusom korona i da ćemo se u što kraćem roku vratiti normalnim životnim aktivnostima. Građanima želim i puno uspeha, prosperiteta i sreće i da u budućem periodu nastavimo da zajedničkim snagama stvaramo bolje uslove za život svih nas.

To Top