Mleko iz Kladurova pije cela Srbija (FOTO)

Petrovac

Poljoprivreda

Mleko iz Kladurova pije cela Srbija (FOTO)

Foto: Privatna arhiva, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi poljoprivredne površine predstavljaju najvredniji priordni potencijal koji pruža uslove za raznovrsnu proizvodnju. Čak 74 odsto od ukupne zemlje čini poljoprivredno zemljište, ali je iskorišćeno svega 30 odsto.

Razlog leži u činjenici da se veliki broj stanovništva sa teritorije ove opštine nalazi na privremenom radu u inostranstvu, a drugi razlog je smanjenje stočnog fonda. Imajući u vidu da se ova opština nalazi usred plodne stiške ravnice, takav potencijal bi trebalo iskoristiti.

Milena Stojanović iz Kladurova na svom poljoprivrednom gazdinstvu već dugi niz godina proizvodi mleko koje otkupljuje „Imlek“, a porodica joj pomaže u poslovima.

Pre oko 20 godina sam počela ovim da se bavim.  Sada trenutno imam 13 grla sa sve muznim kravama, junicama i telićima, pre ih je bilo više, ali sam sada smanjila. Najviše radim ja, a pomažu mi svekar, svekrva, muž i deca, kada treba da se sakupi seno, da se muze, tako da porodično obavljamo deo posla. Radimo isključivo za „Imlek“ dok na lokalnom nivou nemamo saradnju ni sa jednim otkupljivačem,” kaže Milena.

 

Milena Stojanović

 “Imlek” ima praksu da ljude od kojih otkupljuje mleko nagrađuje, pa tako za svaku određenu količinu  mleka sledi nagrada, a jednu od njih je dobila i Milena Stojanović.   

„U 2012. godini dobili smo bronzanu plaketu za količinu mleka od 65.000 litara, što je najveća količina koju smo proizveli u toku jedne godine, za ovih dvadesetak godina koliko se bavimo tim poslom. Za sada ne planiramo  povećanje kapaciteta, jer za to treba i mnogo više vremena, novca, ljudi, i zahteva veliku organizaciju “, objašnjava Milena Stojanović.

 

U posao je uključena cela porodica, pa tako i Milenin unuk koji vodi krave na ispašu

Lokalne samouprave i država pomažu malim proizvođačima u razvoju i unapređenju posla, a ovo poljoprivredno gazdinstvo se redovno javlja na te konkurse.

Ne postoji direktna finansijska pomoć, ali postoje subvencije koje nam država daje kao i svima drugima. Ta pomoć je veoma značajna jer omogućava proširenje obima trenutnog posla, pomaže i  za ishranu stoke, a i nabavku onog što nam je potrebno. Na konkurse se redovno javljamo“, kaže naša sagovornica.

Pored uzgoja krava, junadi i teladi,  imaju i jedan broj ovaca, ali šire posao i na voćarstvo, koje je popularno u ovom kraju.

Od ove godine iskoračili smo na polje voćarstva, imamo mali zasad šljiva i kupili smo višnje koje ćemo posaditi kada nam to budu dozvolile vremenske prilike. Može se ići na direktnu prodaju krajnjim kupcima ili otkupljivačima, ali i proizvoditi rakija. Imali smo i maline na 30 ari, ali zbog loše cene više ih ne gajimo. Početak posla sa malinama je bio dobar, ali više nije vredelo ulagati u nešto što ne donosi novac. Imam i 30 ovaca, ali su one za naše porodične potrebe, na primer vunu nema ko da kupi pa je koristimo za lične potrebe, kada zatreba neki džemper ili čarape.“ priča Milena.

 

Od ove godine Milena planira da sadi višnje

Ova Kladurovka će nastaviti da proizvodi mleko za velikog otkupljivača koje će dospevati do krajnjih korisnika širom Srbije, a s obzirom na to da je u ovom kraju zastupljeno voćarstvo, sigurno da će biti uspeha i na tom polju, pogotovo ako se odluči za proizvodnju rakije.

 Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Ima li budućnosti za domaće poljoprivredne proizvode“ koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta opštine radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

-Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top