Lazar Čikarević  poput dede i oca čuva vlašku muziku od zaborava (FOTO, VIDEO)

Kučevo

Društvo

Lazar Čikarević poput dede i oca čuva vlašku muziku od zaborava (FOTO, VIDEO)

Foto: Privatna arhiva, A.Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Porodica Čikarević je poznata u Neresnici kao muzička porodica koja neguje vlašku muziku – deda Vitomir je čuveni pevač, otac Željko priznati violinista, a njegovom stopama nastavlja i sin Lazar.

Lazar Čikarević je rođen 2004. godine u Neresnici, opština Kučevo, gde je završio osnovnu školu kao odličan učenik. Mogao je da upiše bilo koju srednju školu ali je želeo da ima neki zanat u rukama i da ostane kod kuće. Od kad zna za sebe Lazar je, kako kaže, imao dve želje – da bude violinista i profesionalni kuvar.

“Kada su me pitali kao malog šta želim da budem kad porastem ja sam govorio violinista, ali su mi rekli da pored toga moram da imam još neko školovanje. Kako sam smatrao da je zanat jako bitan, a oduvek me je privlačilo kuvanje,  odučio sam da upišem “Ekonomsko-trgovinsku i mašinsku školu u Kučevu, smer kuvar”, priča Lazar.

 Muzički talenat je nasledio od oca Željka, koji je čuveni violinista u kučevačkom kraju. Željko je bio đak pokojnog Božidara Janucića iz okoline Negotina, gde je, kako kaže, naučio da svira vlašku muziku koju gaji i danas i pokazuje deci koja žele da nauče.

„Imao sam do sada više desetina učenika, svoje znanje i ljubav prema vlaškoj muzici rado prenosim mlađim generacijama. Mnogo mi je drago što je odlučio i moj sin da svira violinu. Video sam da ima potencijal, da je talentvan za muziku, međutim nisam hteo da ga pritiskam, pustio sam ga da sam čvrsto odluči da želi da svira. Njemu je to od početka dobro išlo, verovatno zato što je gledao i slušao dok sam učio drugu decu da sviraju violinu. Iako sam s njim najmanje radio, mnogo je za samo tri godine naučio, začas savlada pesmu ili kolo“, kaže Lazarev tata Željko Čikarević.

 

Željko Čikarević

Lazar je sa nepunih 13 godina počeo da svira violinu. Kako se drži violina, gudalo i kako se dobija ton, naučio je od svog oca. Prvo je počeo da svira muziku koja mu je bila najbliža, naravno vlašku, s obzirom na to da su vlaškog porekla.

“Kako sam slušao svog oca kako iz dana u dan sve više vežba i trudi se da nauči mlade violinista da sviraju, to mi je nekako ušlo u srce. Sećam se prve kompozicije koju sam naučio da sviram, bilo je to vlaško kolo koje se zove „Lazničko“. Moja želja je bila da prvo učim da sviram vlašku muziku, hteo sam da nastavim učenje mog oca, kako to već ide s kolena na koleno“, ističe mladi Čikarević.

 

Lazar sa ocem Željkom

S obzirom na to da je opština Kučevo i uopšte Braničevski okrug takvo podneblje koje nastanjuju Vlasi i Srbi, neophodno je da muzičari znaju da sviraju i vlašku i srpsku muziku.  Zato je Lazar ubrzo počeo da uči i srpske narodne pesme i kola na violini.

„Pošto od malena sviram vlaško, meni je mnogo lakše da sviram vlašku muziku, ali takođe i srpsko mi dobro ide, nije tako teško kao što sam očekivao“, kaže on.

Iako tek tri godine aktivno svira violinu, Lazar iza sebe ima već dvadesetak nastupa, nekoliko diploma, zahvalnica i jednu prvu nagradu. Koncertna aktivnost je počela kada je pristupio Kulturno-umetničkom društvu„Neresnica“ iz ovog mesta, svira u narodnom orkestru i nastupa kao instrumentalni solista.

Lazar na jednom od nastupa sa kulturno-umetničkim društvom

Uglavnom je nastupao na manifestacijama širom Braničevskog okruga, a imao je i nastup na televiziji sa ocem u emisiji “Grand produkcije”, gde je odsvirao jedno kolo. Snimio je u studiju dva vlaška kola koja je komponovao njegov otac, koji je inače autor velikog broja kola.

„Puno mi je srce kad Lazar zasvira. Pratim ga na nastupima i vodim ga privatno gde ja radim, da se poduči, da vidi šta ga čeka u životu”, naglašava otac Željko.

 

Nastup Čikarevića u emisiji

Najvećim uspehom do sada, Lazar smatra prvu nagradu koju je osvojio na Opštinskoj smotri dečjeg narodnog stvaralaštva, u kategoriji svirača u Kučevu.

“Prvi put sam nastupao na tom takmičenju i nisam se uopšte nadao da ću da osvojim nagradu. Bilo je nekoliko iskusnijih takmičara i pretpostavljao sam da će neko od njih da pobedi. Mnogo je lep osećaj bio kada su pročitali moje ime, bio sam istovremeno iznenađen i srećan”, kaže ovaj mladi muzičar.

 

Diploma za osvojeno prvo mesto

Ove godine planirao je mnoštvo nastupa, međutim, zbog epidemije koronavirusa manifestacije nisu održane. Iskoristio je vreme za vežbanje, kako kaže “punom parom”, svira violinu svakog dana po tri do četiri sata. Cilj mu je da se sledeće godine takmiči na internacionalnom festivalu vlaške izvorne muzike “Gergina” u Negotinu, i naravno, osvoji nagradu.

Pogledajte VIDEO:

Pošto je počeo da svira violinu sa 13 godina zakasnio je za upis u muzičku školu, ali je ipak odlučio da želi da nauči note, lestvice i klasičnu muziku. Školski program sa njim radi Zoran Veljković, profesor violine u požarevačkoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“. Neće imati zvanje da je završio nižu muzičku školu, ali će imati to znanje, što je njemu najvažnije.

“Želim da budem muzički pismen, da upoznam klasičnu muziku, ali profesionalno planiram da se bavim narodnom muzikom, da sačuvam vlašku muziku od zaborava“, zaključuje priču Lazar.

U slobodno vreme najviše voli da ide na pecanje sa dedom Vitomirom Čikarevićem, koji je inače poznat u kučevačkom kraju kao pevač vlaških pesama. I dok čekaju da „udari“ riba, često zajedno zapevaju.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “ Mladi talenti – slamka spasa i ključ opstanka kulture i tradicije Vlaha “ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina u  2020 .godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top