Na smotri “Živka Matić” pet takmičarskih predstava

Požarevac

Kultura

Na smotri “Živka Matić” pet takmičarskih predstava

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Od 24. do 29. novembra, u Centru za kulturu Požarevac biće održana 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

Galina Pavlenko Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, kazala je da se već izvesno vreme radi na pripremama ovog festivala i najavila da će publika moći da pogleda zanimljive rediteljske zamisli i glumačka ostvarenja.

“Nakon odgledanih predstava pozorišta sa područja Pomoravlja i Podunavlja, ovogodišnji selektor festivala Radiša Dragojević, iskusan čovek što se tiče pozorišnog života na našoj teritoriji, odabrao je pet koje će biti prikazane u takmičarskom delu programa na festivalu “Živka Matić”, rekla je Pavlenko Perić i dodala da će biti nagrađen najbolji glumac, glumica i najbolja predstava.

Ona je podsetila da će pobednička predstava biti izvedena pred požarevačkom publikom na festivalu “Milivojev štap i šešir” 2024. godine u čast pobednika.

Galina Pavlenko Perić i Radiša Dragojević (desno)

Dragojević je kazao da je u konkurenciji bilo sedam predstava, a da dve  veoma kvalitetne ne mogu da učestvuju na festivalu iz opravdanih razloga -  predstava “Normalan, a lud”, požarevačkog pozorišta "Milivoje Živanović" i predstava “Čudo u Šarganu” pozorišta “Masuka” iz Velike Plane. Zato su odlučili da ove godine prošire selekciju i na pozorišta iz Resave.

“Imao sam zahvalan, ali i težak zadatak. Zahvalan jer sam video sve predstave koje su produkcija naših amaterskih pozorišta, ali i otežan iz razloga što je ponuda bila skromna kada se radi o broju predstava. Jedan od razloga je taj što pozorišta iz Petrovca, Velikog Gradišta i Smederevke Palanke nisu imala premijeru ove godine, a ranije su učestvovala na festivalu”, istakao je Dragojević.

Festival će 24. novembra otvoriti pozorište “Kreativni haos” Centar za kulturu Smederevo predstavom “Iza kulisa” Majkla Frejna, u režiji Nevene Rakočević, a naredne večeri nastupiće Centar za kulturu Malo Crniće koje će izvesti predstavu “Iza Božijih leđa” po tekstu Branislava Nišića, u režiji Dejana Cicmilovića.

Treće festivalske večeri publici će se predstaviti AP Centra za kulturu “Dragan Kecman” Kučevo predstavom Roberta Toma “Klopka za bespomoćnog čoveka”, u režiji Ivana Dragojlovića, a četvrte pozorište “Castellum” iz Kostolca predstavom “Bila je to ševa” Efraima Kišona, u režiji Fuada Tabučića.

Poslednje takmičarske večeri, 28. novembra, Centar za kulturu "Sveti Stefan, despot srpski" - Teatar “Resava” iz Despotovca, odigraće predstavu “Ruženje naroda” Slobodana Selenića, a režiju potpisuju Miroljub Ivanović i Nemanja Radivojević.

Na zatvaranju festivala, 29. novembra, u čast pobednika, Centar za kulturu Stara Pazova, Slovačko pozorište „VHV“ i SKUD “Heroj Janko Čmelik“ izvešće predstavu “Kovači” Miloša Nikolića, a režiju potpisuje Aleksander Bako. Predstava će biti izvedena na slovačkom jeziku, sa prevodom.

Selektor festival je napomenuo da, osim predstava iz Despotovca i Kučeva, ostale potpisuju profesionalni reditelji, što je savetovao i ovim pozorištima.

Predstave će ocenjivati tročlani žiri, a stručni član žirija biće Aleksandar Volić, reditelj iz Beograda.

Sve predstave počinju u 20 časova, karte su već u prodaji na biletarnici Centra za kulturu Požarevac. Cena ulaznice je kao i prošle godine – 300 dinara.

Na dan početka festivala, 24. novembra, na Starom groblju će biti polaženo cveće na grob Živke Matić. U okviru pratećeg programa, u subotu 25. novembra, Art teatar iz Beograda izvešće dečiju predstavu “Zlatokosa” sa počekom u 12 časova.

 

 

To Top