Novi život farme u Bliznaku (FOTO)

Žagubica

Poljoprivreda

Novi život farme u Bliznaku (FOTO)

Foto: A. M., privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U godinama kada i najuporniji poljoprivrednici u opštini Žagubica razmišljaju da odustanu, na ivici Homolja ponovo se budi farma “Bela reka” koja je osnovana još u vreme Miloša Obrenovića, 1853. godine. Nekada je to bila vrhunska ergela, a uskoro najveća farma u Srbiji.

U ovoj čuvenoj ergeli uzgajali su se rasni konji, a najbolja grla poklanjana su knjeginji Ljubici, kada je osnovana ergela “Ljubičevo” u Požarevcu.

Farma se nalazi u ekološkom raju - na Homoljskim planinama. Preciznije, u selu Bliznak, na tromeđi između opština Petrovac na Mlavi, Žagubica i Despotovac.

Ime je dobila po prirodnom fenomenu koji se javlja u jesen i proleće, kada se u kotlini između planina sakupi magla i sa visine izgleda kao da tuda protiče bela reka.

„Mi s ponosom nosimo titulu jedne od najvećih farmi ovaca i koza u Srbiji“, ističe Marijana Popović, diplomirani inženjer stočarstva.

U ovom trenutku na farmi živi 1600 ovaca i 600 koza. Sve su rasne, a svaka rasa ima svoje prednosti.

Svakog dana je sve više koza i ovaca

Što se tiče ovaca, tu je “Svrljiška pramenka” – srpska autohtona rasa koja je pogodna za mleko, meso i vunu. Zatim, nemačka “Vinterberg” rasa koja nema laktaciju, niti proizvodnju mleka, već samo koliko je neophodno za mladunce, jer u dve godine može i tri puta da se ojagnji, što je odlična prednost ako je prioritet meso.I  ruska “Romanovska” rasa koja je vrlo plodna.

Što se tiče koza, najupečatljiviji utisak koji nosimo sa farme jeste francuska “ Alpino” rasa. Podseća na srnu i vrlo je živahnog temperamenta, pa se obraduju i igraju sa svakim gostom.

Koze uvek žele da se igraju

 „Naše iskustvo pokazalo je da je ova rasa vrlo mlečna. Period laktacije je dug. Jedna koza na jednoj muži može da da 2,5 litra mleka“, zadovoljno tvrdi Marijana.

Na dnevnom nivou ovde se dobija oko 3000 litara mleka.

Iako je njihova mlekara odgovarajuća za trenutne potrebe, konkurisali su preko IPARD fondova za izgradnju nove na proleće, kako bi proširili kapacitete.

Skoro dve godine ova farma ima i oko 160 goveda. Oni zbog svoje veličine moraju da budu na odvojenoj parceli od ostalih životinja, ali mesta ima, jer se farma prostire na čak 600 hektara.

Dnevno se pomuze 3000 litara mleka

 Grla škotske šute rase - bez rogova i crne boje, uvezena su iz Litvanije i Mađarske sa pedigreom.

U ovom zdravom okruženju, sve životinje preko dana pasu travu a tokom noći ih vraćaju na farmu.

Razvoj stočarstva mora da prati i razvoj ratarstva zbog prehrane i opstanka životinja. Veliki deo imanja se zato obrađuje.

Na farmi žive i četiri bivolice. To je autohtona rasa domaćeg bivola koji je pripitomljena varijanta azijskog bivola.

Od bivoljeg mleka na farmi “Bela reka”  prave “buratu”, vrstu sira poput mocarele. Sadržaj mlečne masti je znatno veći nego kod kravljeg mleka, dostiže čak osam procenata i specifičnog je ukusa.

  Na farmi proizvode specijalni sir od bivoljeg mleka

 “Burata” je prvi put predstavljena ove godine na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Beogradu gde su osvojili dve nagrade za sireve, a 2019. čak tri.

Odluka da se proizvodi “burata” doneta je zbog dva restorana u Beogradu gde se prodaje gotovo sva hrana koja se proizvede na ovoj farmi.

„Na taj način mi smo zaokružili celokupni ciklus proizvodnje. Od primarne proizvodnje mleka i ostalih proizvoda na farmi, do plasmana naših proizvoda u restorane“, zadovoljna je ona.

Farmu vodi Milan Grozdanović iz Smedereva. Iako je odavno u penziji, uživanje mu je da radi ovaj posao. Tu je već deset godina, i kada je farma bila na izmaku snage i sada kada je u usponu.

„Ostao sam jer sam ušao u materiju i već sam bio vezan za okruženje i radnike, a još uvek osećam da mogu mnogo da uradim. Novac jeste glavni motiv, ali sam vaspitan da kada nešto radim, to uradim kako treba“, iskren je Grozdanović, ali svestan da je i njegov tim od šezdeset ljudi isto toliko posvećen.

Koliko je farma važna za razvoj celog kraja pokazuje i to što su mnogi zaposleni u srodstvu. Čak deset porodica radi na ovom imanju.

„Ima mnogo mladih ljudi, dece iz okoline. U početku su bili nepoverljivi, ali su nam vremenom ukazali poverenje “, zadovoljan je upravnik.

Oko 80 odsto zaposlenih je iz okoline, dok ostali dolaze sa svih strana Srbije, od Beograda do Vladičinog Hana.

Osim što je blagorodna, priroda je ovde idealna za uživanje

 Poljoprivredno imanje kao turistička destinacija

 Radi se i na razvoju turizma na farmi. U toku je izrada detaljnog urbanističkog plana za naselje koje će moći redovno da prima goste. Cilj je da oživi do leta.

Do tada će biti završeno uređenje deset soba, četiri apartmana i jedne eko kuće od industrijske konoplje, koja je projektovana specijalno za farmu “Bela reka” i već je osvojila neke nagrade.

Sve to će upotpuniti restoran sa letnjom baštom.

Ova aoaza je primer kako bi zdrava Srbija trebalo da izgleda.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta  "Poljoprivrednici imaju reč" po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2021. godini.

 - Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica

To Top