Novac za Muzej ide u slobodnu zonu

Požarevac

Ekonomija

Novac za Muzej ide u slobodnu zonu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon kraće rasprave požarevački odbornici danas su izglasali izmenu i dopunu programa mera za unapređenje života na teritoriji grada.

U predlogu odluke navedeno je da će biti izvršena prenamena sredstava koja su ostala od realizovanih i nerealizovanih projekata iz ranijih programa u iznosu od 29.315.281 dinar. Naime, sredstva koja su prvobitno bila opredeljena za rekonstrukciju Muzeja kulturne istorije, u iznosu od 26.729.364 dinara, nisu utrošena jer lokalna samouprava nije uspela da sprovede do kraja javnu nabavku.

>>MUZEJ KULTURNE ISTORIJE ČEKA MAJSTORE, A U MEĐUVREMENU PROPADA<<

Najveći deo od tih neutrošenih sredstava, odnosno nešto više od 14 miliona dinara, opredeljeno je za opremanje “Slobodne zone”, odnosno za radove na ograđivanju prostora, postavljanju rasvete i video nadzora.

>>KOJI PROJEKTI ĆE DOPRINETI UNAPREĐENJU ŽIVOTA NA TERITORIJI POŽAREVCA?<<

Slobodan Vasić, šef odborničke grupe „Dosta je bilo - RIIS Istok”, smatra da bi novac koji je bio namenjen za rekonstrukciju Muzeja kulturne istorije trebalo da bude preusmeren na projekte iz oblasti kulture, a ne na opremanje Slobodne zone „Smederevo“ koja će biti formirana u Požarevcu.

,,Kad se novac iz kulture i informisanja ovog grada opredeljuje za rasvetu i video nadzor u slobodnoj zoni nije dobro, jer finansijska sredstva koja su opredeljena za kulturu i u prenameni bi trebalo da završe u kulturi. Smatram da ova prenamena nije odgovarajuća jer je oko 80 odsto sredstava preteklo od propalog konkursa za restauraciju muzeja”, smatra Vasić i dodaje da je procenat koji grad izdvaja za kulturu i informisanje mali, oko jedan odsto.

 

Slobodan Vasić

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti, kaže da se više novca izdvaja iz budžeta grada za kultru.

“Niko ne uzima od kulture i ne daje za nešto drugo, a stav da grad za kulturu izdvaja oko jedan odsto nije tačan. Za osnovno funkcionisanje ustanova kulture – plate, električna energija i osiguranje grad izdvaja više od 1,5 odsto, a sa investicijama prelazi 2 ili 2,5 odsto”, naglasio je Krstić.

 

Dejan Krstić

On je napomenuo da je grad Požarevac nakon više godina odlučio da rekonstruiše Muzej kulturne istorije i da je javna nabavka bila raspisana na vreme, ali da tri pristigle ponude nisu ispunjavale uslove.

,,Sredstva od oko 26.000.000 dinara ne možemo da iskoristimo do kraja godine, ali je ideja da u januaru, u novom budžetu za 2022. godinu, opredelimo sredstva za rekonstrukciju. Nova javna nabavka biće do januara, a objekat će biti završen do kraja sledeće godine”, kazao je on.

Većinom glasova odbornika na današnjem zasedanju doneta je odluka o izmeni i dopuni programa mera za unapređenje života na teritoriji grada Požarevca.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top