Obeležen Svetski dan Roma u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Obeležen Svetski dan Roma u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u prostorijama Udruženja Roma Braničevskog okruga prigodnim programom obeležen Svetski dan Roma.

Program obeležavanja ovog dana počeo je izvođenjem himne Republike Srbije, a zatim i  romske himne „Đelem, Đelem“, koja svedoči o njihovom teškom i mukotrpnom putu.

Kulturno umetnički program

Prisutne je potom pozdravila predsednica Udruženja Roma Braničevskog okruga, Snežana Veljković, koja je istakla da ne bi volela da Romi zaborave svoj jezik, tradiciju i kulturu, koji su između ostalog temelj svakog naroda.

„Ovaj dan je jako važan za sve nas, jer nas povezuje bez obzira koje smo nacionalnosti i podseća na važnost  međusobne podrške i razvoja“, navela je Veljković.

 

Snežana Veljković

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, naglasio je da je Požarevac grad otvorenih kapija i otvorenog uma za različitosti.

„Okupljali smo se i okupljaćemo se ma koje nacionalnosti i veroispovesti bili, na različitim mestima, radosnim i tužnim povodima deleći dobro i zlo. Ipak, ne želeći da zatvaramo oči pred stvarnošću moramo istaći i to da naše komšije i prijatelji Romi ponegde žive u veoma teškim uslovima. Ne želim da danas podsećam na sve dobro što smo kao grad uradili da se položaj tih ljudi poboljša, već želim da pitam kako možemo učiniti još više“, kazao je Pavlović.

 

Saša Pavlović

Podsećamo, Svetski dan Roma obeležava se od 1990. godine u znak sećanja na održavalje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kraj Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma ,,Đelem, đelem” i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije. Na prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Romi, koji u prevodu znači čovek.

To Top