Obustavljene blokade, kako je protekao sastanak u Vladi Srbije?

Braničevo

Događaji

Obustavljene blokade, kako je protekao sastanak u Vladi Srbije?

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa poljoprivrednicima, koji su prethodnih nekoliko dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine. U znak dobre volje poljoprivrednici su sklonili blokade sa puteva. Kako E-Braničevo saznaje, završena je blokada puta u Bratincu nešto posle 15 časova.

„Obustavljena je blokada saobraćaja, ali se traktori ne pomeraju sa ulice do potpisivanja novog sporazuma“, rekao je za E-Braničevo Aleksandar Milovanović, potpredsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, premijerka Ana Brnabić i poljoprivrednici su prošli na sastanku kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje.

Okosnice iznetih predloga su: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi, na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, dok je na svim drugim pumpama moguće ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama, koji je usvojen 26. oktobra 2023. godine, definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Postignut je dogovor o tome da tokom vikenda bude održan novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

„Na sastanku koji će biti održan u nedelju, a kome će prisustvovati premijerka i ministarka poljoprivrede, odlučivaće se o daljim koracima“, zaključio je Milovanović.

Podsećamo da današnjem sastanku u Vladi Srbije nisu pisustvovali predstavnici Udruženja „Stig“, ali su u kontaktu sa poljoprivrednicima koji su učestvovali u pregovorima.

SAOBRAĆAJ BLOKIRAN, POLJOPRIVREDNICI ODLAZE NA PREGOVORE

 

To Top