Saobraćaj blokiran, poljoprivrednici odlaze na pregovore

Braničevo

Poljoprivreda

Saobraćaj blokiran, poljoprivrednici odlaze na pregovore

Foto: A.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su jutros saobraćaj u Bratincu, na magistralnom putu za Veliko Gradište. Kako saznajemo, danas u podne poljoprivrednici će se sastati sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i dalje delovanje zavisiće od ishoda sastanka.

Kao što je juče najavljeno, jutros od 9 časova poljoprivrednici iz Udruženja “Stig” blokirali su saobraćaj u Bratincu, na magistralnom putu za Veliko Gradište. 

Dogovor svih udruženja je da radikalizujemo proteste da bi nas shvatili ozbiljnije. Narod je nervozan jer se već dugo sedi na putu”, ističe Aleksandar Milovanović, potpredsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“.

Do kada će danas ova saobraćajnica biti blokirana poljoprivrednici ne mogu da kažu u ovom trenutku, odluka će biti doneta u koordinaciji sa drugim udruženjima koja protestuju, a svakako će zavisiti od ishoda sastanka sa predsednicom Vlade, Anom Brnabić.

Današnjem sastanku u Vladi Srbije prisustvovaće predstavnici četiri udruženja, a među njima nije Udruženje poljoprivrednika “Stig”, kazao je Milovanović za E-Braničevo.

“Oni će na sastanku izneti zahteve svih udruženja. Nakon razgovora u Vladi Srbije sastaćemo se i proceniti da li nama odgovara to što država nudi i kako ćemo nastaviti dalje”, dodaje on.

Podsećamo, nezadovoljni poljoprivrednici traže prvenstveno ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze, što stoji u sporazumu koji je potpisan još u maju ove godine.

Takođe, poljoprivrednici su Ministarstvu poljoprivrede dostavili listu zahteva za 2024. godinu, a to su: subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta, premija za mleko 19 dinara po litru, subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti, brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu, jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara, ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju, stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa -25.000 dinara po grlu, rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

To Top