Odbornici odlučivali o pokretanju javno-privatnog partnerstva za javni prevoz

Požarevac

Društvo

Odbornici odlučivali o pokretanju javno-privatnog partnerstva za javni prevoz

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Odbornici u Požarevcu usvojili su Odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji grada Požarevca i Odluku o stavljanju van snage prethodnog postupka.

Priča o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje javnog prevoza u Požarevcu aktuelna je već godinama unazad. Grad je do sada pokušavao više puta da uspostavi uređen sistem u ovoj oblasti, ali bezuspešno.

Skupština grada Požarevca je na sednici održanoj početkom oktobra 2019. godine donela Odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji grada. Studija javnog gradskog i prigradskog prevoza objavljena je na sajtu grada Požarevca 7. oktobra 2019. godine, a Gradsko veće je na sednici održanoj početkom novembra iste godine donelo rešenje o formiranju projektno-stručnog tima javnog tela za sprovođenje ovog postupka.

Mesec dana potom održan je i javni uvid u ovu studiju. Nakon angažovanja eksternih savetnika koji su bili deo projektno-stručnog tima pristupilo se i izradi projekta. Eksterni savetnici su tada istakli da je upitno da li su prihodi realno prikazani u okviru Studije javnog gradskog i prigradskog prevoza i da bi bilo svrsishodnije, efikasnije i povoljnije za grad kada bi ubirao ukupan iznos prihoda od prodaje karata, a prevozniku plaćao uslugu prevoza po kilometru.

Skupština grada Požarevca je na sednici održanoj 9. marta 2020. godine, donela odluku o izmeni ove odluke, tako što će se ova delatnost obavljati putem javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, a krajem aprila iste godine projektno-stručni tim je podneo predlog projekta javno-privatnog partnerstva Komisiji za javno privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije radi dobijanja mišljenja i nastavka daljih aktivnosti. Ona je dala pozitivno mišljenje i konstatovala da se predmetni projekat može realizovati u formi javno-privatnog partnerstva.

Skupština je tada usvojila predlog projekta, a 18. juna 2020. godine raspisana je i javna nabavka za poveravanje komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji grada Požarevca privatnom partneru po modelu javno-privatnog partnerstva.

Republička komisija je jedan zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki  odbila kao neosnosvan, ali je drugi koji je uputila  „Arriva Litas“ usvojila kao osnovan i poništila u celini otvoreni postupak javne nabavke.

PONIŠTEN TENDER ZA JAVNI GRADSKI PREVOZ U POŽAREVCU

U rešenju Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki od 12. aprila 2021. godine grad je upućen da se obrati organima nadležnim za tumačenje i primenu Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i Kancelariji za javne nabavke, što je grad i učinio.

U Odluci o stavljanju van snage odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji grada Požarevca, navodi se da su dobijena mišljenja neprecizna, kontradiktorna i bez jasnih smernica za dalje sprovođenje postupka. Međutim, to nije jedini problem.

„Od trenutka izrade projekta po kome je potrebno raspisati javnu nabavku za izbor privatnog partnera do današnjeg dana došlo je do ozbiljnih izmena objektivnih okolnosti, između ostalog, rat u Ukrajini i dovođenje u pitanje isporuke gasa na teritoriji Republike Srbije. Takođe, usled aktiviranja postrojenja za odsumporavanje „TE-KO Kostolac“ značajno su smanjena sredstva koja se ostvaruju povodom naknade od emisije SO2NO2 praškaste materije i proizvedeni ili odloženi otpad što je uticalo na to da su prihodi budžeta drastično smanjeni“, navodi se u dokumentu.

Iz tih razloga grad će pristupiti izradi nove odluke koja će se zasnivati na modelu javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Slobodan Vasić, šef odborničke grupe ,,Dosta je bilo – RIIS Istok“, zamolio je na današnjem skupštinskom zasedanju stručna lica da mu odgovore na pitanje zbog čega je traženo mišljenje od republičkih organa, da bi se onda zaključilo da su ona neadekvatna, nerazumljiva i kontradiktorna.

Dragana Spasojević, odbornica RIIS Istok, istakla je da je Republička komunalna inspekcija naredila svim gradovima i opštinama u Srbiji da javni prevoz uvedu kao komunalnu delatnost.

S obzirom na to da se niko iz Gradske uprave nije udostojio da odgovori Slobodanu Vasiću na pitanje, podsećam da je prethodna procedura koju je grad sprovodio za uvođenje javnog prevoza bila katastrofalna. Vi se tada niste bavili uvođenjem javnog prevoza, već biranjem sopstvenog ponuđača“, podsetila je Spasojević.

To Top