Održana godišnja Skupština Udruženja pčelara Požarevca

Požarevac

Događaji

Održana godišnja Skupština Udruženja pčelara Požarevca

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U sali Politehničke škole u Požarevcu danas je održana Skupština udruženja pčelara.

Dejan Stefanović, predsednik Udruženja pčelara Požarevac, istakao je da prošle godine Skupština nije održana, zbog zabrane kretanja izazvane epidemijom koronavirusa, te da su na današnjem događaju predstavljeni izveštaji o radu za protekle dve godine.

Ipak, on naglašava odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, s obzirom na to da je iz budžeta grada 2020. godine izdvojeno 500.000, a prošle godine 400.000 dinara za podršku pčelarima iz ovog kraja.

,,Ta sredstva utrošena su na kupovinu stručne opreme koju mogu koristiti svi pčelari, a ne samo pojedinci. Nadam se da ćemo uskoro nastaviti sa zacrtanim planovima koji nisu obustavljeni, već usporeni. Udruženje pčelara Požarevac i dalje insistira da ima potrebu za svojim prostorijama. Želimo da napravimo Muzej pčelarstva, zalažemo se za to da se donese Deklaracija o zaštiti pčele, čime bi ove insekte zaštitili i u vreme prskanjanja komaraca. Pored toga, insistiramo i u sadnji novog medonosnog bilja koje bi bilo korisno i za pčele i ljude”, kazao je Stefanović i podsetio da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju košnica po jedinki.

On je apelovao na sve građane da prijave ukoliko primete med lošijeg kvaliteta, s obzirom na to da na tržištu postoji lažni med.

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca, rekao je da su prethodne dve godine bile izazovne za sve oblasti, a pogotovo za pčelarstvo.

,,Setimo se doba najstrožeg karantina usled koga vam je obilazak košnica bio višestruko otežan. Pčelarstvo se poslednjih decenija razvijalo postepeno i konstantno, načinom kojim se nisu preskakale stepenice i to je dovelo do rezultata koji imaju jasne parametre i govore da ste se približili vašim kolegama iz razvijenih zemalja”, istakao je Mijatović.

To Top