„Zeleno svetlo“ za kupovinu zemljišta „Fabrike šećera“

Požarevac

Društvo

„Zeleno svetlo“ za kupovinu zemljišta „Fabrike šećera“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Posle obimne rasprave koja je trajala oko dva sata, lokalni parlament usvojio je predlog odluke o pribavljanju nepokretne imovine – građevinskog zemljišta od „Fabrike šećera“ u javnu svojinu grada Požarevca.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, objasnio je da je oglašena prodaja ukupno pet celina površine 15,6 hektara i da je grad zainteresovan za kupovinu kompletnog zemljišta.

„Mi smo 2015. godine na isti način nabavili objekte „Fabrike šećera“ u stečaju i zemljište u vrednosti od 22 hektara. Sada je u pitanju nabavka novih 15,6 hektara, koji se nalaze zapadno od postojećih objekata, a jedan mali deo oko tri hektara se nalazi na potezu ulica Đure Đakovića, južno od objekta „Fabrike šečera“, kazao je Pavlović.

 

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Slobodan Vasić, šef Odborničke glupe „Dosta je bilo – RIIS Istok“, rekao je oni podržavaju ovu odluku, ali i ukazao na problem koji se može javiti sa potencijalnim investitorima.

„Naša odbornička grupa se uvek zalagala za uvećavanje imovine grada, naročito kada je u pitanju nešto u šta smo već investirali, kupili smo deo „Šećerane“, tako da je to opravdano i podržavamo odluku. Ne dopada nam se što u ovom trenutku mi kupujemo zemlju, a sa druge strane prodajemo neku zemlju. Stavljamo buduće investitore u dvojbu, jer ulazimo u utakmicu sa njima pa sutradan, ako mi dobijemo na toj utakmici, pitamo se da li će taj investitor želeti da kupi tu zemlju od nas“, kazao je Vasić.

 

Slobodan Vasić

Gradonačelnik je potom rekao da svako može da učestvuje u ovoj utakmici, ali da ne vidi ko bi kupio ove parcele koje su jedan vid „imovinskog ostrva“. On je objasnio da se između parcela koje su u vlasništvu grada i zemljišta koje sada prodaje „Fabrika šećera“ nalaze državne parcele, koje bi u budućnosti grad takođe mogao da kupi.

„Kupovinom ovih parcela ovde može da se napravi jedna dobra nova industrijska zona koja bi samo u ovom bloku zapadno od objekata „Fabrike šećera“ imala površinu blizu 27 hektara. Mi ne kupujemo ovu oblast da bismo dovodili manje investitore, ozbiljna industrijska zona nije zona od 3 - 4 hektara, ako nudite 30 hektara to je već značajna industrijska zona za ozbiljnog investitora. Novi investitor i kada bi došao nema rešeno stanje što se tiče infrastrukture i planske dokumentacije. Grad će kroz plansku dokumentaciju i dovođenje infrastrukture da podigne cenu ovog zemljišta“, naglasio je Pavlović i najavio je da će u narednih nekoliko meseci krenuti početak radova na kapitalnom projektu za Požarevac, to je trafo stanica 110/35/10 kilovolti. 

On je dalje objasnio da svako ko želi da izgradi proizvodni pogon želeće i da kupi zemlju kako bi mogao da dobije građevinsku dozvolu. Na taj način grad dobija dodatne prihode od prodaje zemljišta, od takse za uređenje građevinskog zemljišta, a dugoročno i prihode od poreza na plate radnika koji će tu raditi.

Jovana Dinić, predsednica odborničke grupe SPS – JS, istakla je da oni podržavaju nameru grada da kupi imovinu „Fabrike šećera“.

Skupština je na današnjem zasedanju usvojila ovu odluku. Od ukupno 60 prisutnih odbornika, 56 je glasalo za donošenje ove odluke, dok je četiri bilo uzdržano.

Sledeći korak grada je da 16. marta uplati depozit u iznosu od 20 odsto. Imovina „Fabrike šećera“ u stečaju prodaje se javnim prikupljanjem ponuda, a rok je 23. mart.

To Top