Održana tradicionalna manifestacija „Homoljski motivi“

Kučevo

Kultura

Održana tradicionalna manifestacija „Homoljski motivi“

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Posle dve godine pauze zbog epidemije koronavirusa, u Kučevu je održana manifestacija „Homoljski motivi“ koja već više od pet decenija promoviše bogatu tradiciju ovog kraja.

Ovogodišnja manifestacija održana je od 1. do 4. juna i obeležili su je brojni kulturni sadržaji. Glavni, a ujedno i završni dan manifestacije, počeo je defileom učesnika centralnim kučevačkim ulicama, a zatim je na platou ispred Centra za kulturu „Dragan Kecman“ usledio centralni deo programa 54. Smotre narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ – koncert narodnih umetnika. 

Defile učesnika

Kako tradicija nalaže, učesnike i  goste najpre je pozdravio Vrhovni pastir, odnosno dramski umetnik Lepomir Ivković, dok je Smotru otvorio predsednik opštine Kučevo, Ivan Rajičić.

Ivan Rajičić
    
Pored članova Folklornog ansambla Centra za kulturu, predstavio se i veliki broj članova kulturno – umetničkih društava: KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, KUD „Teodora“ iz Niša, KUD „Branko Olar“ iz Slatine, KUD „Ilinsko vrelo“ iz Ilina, KUD „Vuk Stefanović Karadžić“ Stamnica, KUD „Štule“ Voluja, KUD „Rusaljka“ iz Duboke, KUD „Neresnica“, kao i solisti i ansambli sa teritorije opština Negotin, Bor, Boljevac i Kučevo.

Glavni dan manifestacije obeležilo je i ispiranje zlata na reci Pek.

Ispiranje zlata

U večernjim satima održan je koncert estradne zvezde Adila Maksutovića, kojim je završena ova najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo.

To Top