Osnovci izostaju iz škole zbog prevoza

Požarevac

Društvo

Osnovci izostaju iz škole zbog prevoza

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Veći broj učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” koji koriste autobuski prevoz do škole, ne dolazi na nastavu od ponedeljka zato što je počela naplata karata.

Grad još uvek nije sklopio ugovor o prevozu osnovaca i srednjoškolaca sa izabranim ponuđačem, “Arrivom litas”, te je ova kompanija saopštila da od ponedeljka, 27. septembra, počinje sa naplatom karata.

>>ARRIVA OD PONEDELJKA POČINJE SA NAPLATOM KARATA<<

Većina roditelja čija deca putuju do OŠ “Vuk Karadžić” odlučila je da decu ove nedelje ne šalje u školu, dok je manji broj onih koji plaćaju autobusku kartu ili voze decu.  

Vladan Vidojević, direktor ove škole, potvrdio je za E-Braničevo da zbog naplate prevoza određen broj učenika ne dolazi u školu i istakao da su uprava škole i nastavnici uradili sve što je u njihovoj moći kako ta deca ne bi gubila časove.

,,Deci koja dođu u školu nastavnici predaju uživo u učionici, a oni koji nisu na času prate nastavu onlajn u realnom vremenu. Nabavili smo dodatne kamere za laptopove, koje na sebi imaju i mikrofone, kako bismo poboljšali kvalitet snimka. To je najbolje rešenje da đaci ne gube nastavu dok se situacija ne reši”, rekao je Vidojević.

Na području Požarevca i Kostolca postoji osam osnovnih škola, prevoz koristi oko 987 učenika, a najveći broj putnika je upravo iz OŠ “Vuk Karadžić”. Podsećamo da ovu školu pohađaju deca iz nekoliko naselja: Dubravice, Batovca, Živice, Dragovca i Brežana. Đaci putuju do škole u Zabeli ili centralne u gradu.

Od direktora srednjih škola u Požarevcu saznajemo da učenici koji koriste prevoz redovno pohađaju nastavu.

Lazar Stanojević, načelnik Gradske uprave Požarevac, rekao je juče za E-Braničevo da grad nema zakonsku mogućnost da sklopi ugovor sa prevoznikom dok ne stigne odgovor Komisije za zaštitu prava ponuđača na žalbu koji su uložili prevoznici iz Malog Crnića i Kostolca.

>>ĐACI ĆE PLAĆATI PREVOZ DOK SE KOMISIJA NE IZJASNI<<

Republička komisija o zahtevu za zaštitu prava odlučuje rešenjem u roku od 20 dana od dana prijema kompletne dokumentacije potrebne za utvrđivanje činjeničnog stanja i odlučivanje, pri čemu se navedeni rok za odlučivanje može, u opravdanim slučajevima, produžiti za 15 dana.

 S obzirom na to da je 13. septembra podnet zahtev, u najboljem slučaju odgovor komisije se može očekivati početkom oktobra. 

Podsetimo, grad je po rečima načelnika Stanojevića, poslao i urgenciju za što bržim izjašnjavanjem.

To Top