Počela smotra dramskih amatera ”Živka Matić”

Požarevac

Događaji

Počela smotra dramskih amatera ”Živka Matić”

Foto: Centar za kulturu Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Kulturni centar ,,Vlastimir Pavlović Carevac” iz Velikog Gradišta predstavom ,,Pošteni provalnik” sinoć je otvorio 14. Smotru dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja ,,Živka Matić”.

Žiri festivala koji radi u sastavu Aleksandar Volić, reditelj i pozorišni pedagog, Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije i Tina Kaplarević, direktorka Medicinske škole u Požarevcu, proglasio je za glumicu večeri Marinu Milićević, dok je glumac večeri Nenad Mihajlović Goja.

Glumac i glumica večeri

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, kazala je da na ovom festivalu pozorišni amateri odaju počast velikoj srpskoj glumici Živki Matić, rodom iz Požarevca, poznatoj po mnogobrojim ulogama.

,,Biti amater znači raditi sve iz ljubavi, a to predstavlja rad iz srca i uz veliko odricanje. Amaterizam znatno doprinosi uspehu srpske kulture, jer su mnogi poznati i priznati umetnici prvo bili amateri”, kazala je Perić.

Ona je podsetila da je Centar za kulturu Požarevac, uz podršku grada, ove godine na Starom groblju podigao nadgrobni spomenik velikoj glumci Živki Matić, nakon 23 godine od njene smrti.

Galina Perić

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Požarevca, naglasio je da Živka Matić zauzima počasno mesto među dramskim umetnicima ovog grada.

,,Veći deo svog života provela je van našeg grada, ali se u njemu rodila i bila tu kada joj se ona životna zavesa spustila poslednji put. U međuvremenu, iako je deo detinjstva provela sa svojom imućnom porodicom, proslavila je lik moravske seljanke širom cele bivše Jugoslavije. Ipak, mi Požarevljani, trudimo se da ljubiteljima pozorišta ukažemo da naša Živka nije bila samo komičarka, već da je briljirala i u ostalim karakternim ulogama”, rekao je Mijatović.

 

Predrag Mijatović

Podsećamo da se na ovogodišnjoj smotri pet predstava nadmeće za nagradu ,,Živka Matić”. Nakon Velikog Gradišta, večeras će za sve ljubitelje pozorišne umetnosti biti odigrana predstava ,,Žoržeta”, u izvođenju glumaca iz Doma kulture  ,,Vlada Marjanović” Staro Selo.

>>PET PREDSTAVA NADMETAĆE SE ZA NAGRADU ,,ŽIVKA MATIĆ”<<

To Top