Počeli radovi na sanaciji rodnog doma Jovana Šerbanovića

Žagubica

Društvo

Počeli radovi na sanaciji rodnog doma Jovana Šerbanovića

Foto: zagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Rekonstrukcija i restauracija rodnog doma Jovana Šerbanovića u Laznici, koji je izgrađen početkom 20. veka, odvija se po predviđenom planu i uskoro će biti otvoren za posetioce.

Jovan Šerbanović bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije. Rođen je 1919. godine u selu Laznici, kod Žagubice, gde se nalazi njegova rodna kuća. Ovaj objekat od velike važnosti za Homolje, ustupljen je na upravljanje opštini Žagubica, tačnije Zavičajnom muzeju  Homolja, u juna 2018. godine.

Projekat za izradu i sprovođenje radova na kući „Jovana Šerbanovica“ u Laznici, urađen je još 2017. godine, ali iz opravdanih razloga realizacija je tek sada počela.

 “Objekat je pod zaštitom spomenika kulture, što znači da svi radovi koji se izvode na njemu moraju da budu pod nadzorom lica koje radi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Takođe, projekat je morao da bude odrađen pod uslovima koja su izdavala lica stručna za sanaciji ovakve vrste objekata. Ovde se izvode radovi na sanaciji, a cilj je da se što više autentičnih elemenata zadrži na objektu”, istakla Jelena Pantelić, arhitekta Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.  Pantelić.

Ona je još rekla da će kompletan posao biti urađen u predviđenom roku i da će spomen kuća uskoro biti spremna za posetioce.

To Top