Pomoćni fudbalski stadion biće nazvan po Veliboru Vasoviću?

Požarevac

Sport

Pomoćni fudbalski stadion biće nazvan po Veliboru Vasoviću?

Foto: S. Pavlović

How Good Of A Friend Are You Really?

Podnet je predlog da pomoćni fudbalski stadion Sportskog centra Požarevac ponese ime legende domaćeg i svetskog fudbala Velibora Vasovića, objavio je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Velibor Vasović, rođen 3. oktobra 1939. u Požarevcu, svoju fudbalsku karijeru počeo je kao petnaestogodišnjak u beogradskom fudbalskom klubu ,„Partizan”. Tamo je odigrao više od 300 utakmica i osvojio 4 šampionske titule. U sezoni 1963/64 prelazi u „Crvenu zvezdu” i iste godine sa njima osvaja opet šampionsku titulu Jugoslavije, što mu je četvrta zaredom, a ukupno ih je osvojio pet.

Sa „Partizanom” 1966. godine igra u finalu Kupa evropskih šampiona, u kome gube od „Reala” iz Madrida, a Vasović postiže jedini pogodak za ,,Partizan”.

On je potom igrao za holandski „Ajaks” i za to vreme odigrao je 145 prvenstvenih utakmica, osvojio 3 titule šampiona države i 3 Kupa Holandije. Kao kapiten podigao je prvi „Ajaksov” osvojeni trofej Kupa šampiona.

Velibor Vasović je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 32 utakmice i postigao 2 gola.

Sedanjem na klupu „Crvene zvezde” nakon „Partizana”, postao je jedini u istoriji koji je i igrao za oba „večita rivala” i oba trenirao. U svojoj trenerskoj karijeri bio je, između ostalih, i na čelu francuskih „Anžea” i „Pari Sen Žermena”, „Zamaleka” iz Kaira i „Etnikosa” iz Pireja.

Nakon sportske karijere, Vasović se vraća u Beograd i započinje svoju pravničku karijeru koja mu je u stvari i bila osnovno zanimanje pored fudbala.

Bio je poliglota, osim maternjeg srpskog, govorio je još engleski, francuski, ruski i holandski jezik.

Preminuo je 4. marta 2002. godine u Beogradu u 63. godini.

„​Sve nabrojano ukazuje da ovaj istaknuti sportista i sportski radnik zaslužuje da mu se grad, koga je proslavio u svetu fudbala, oduži tako što će se pomoćnom fudbalskom terenu Sportskog centra Požarevac dati njegovo ime – Trenažni centar Velibor Vasović”, piše Saša Pavlović na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

To Top