Požar na Crnom vrhu: Priroda ili ljudska ruka?

Žagubica

Društvo

Požar na Crnom vrhu: Priroda ili ljudska ruka?

Foto: UG Čuvari Homolja FB, video Mlavska vojska / Rendžeri istočne Srbije.

How Good Of A Friend Are You Really?

Juče su ugašeni višednevni požari na Crnom vrhu u opštini Žagubica.

Po rečima Safeta Pavlovića, predsednika opštine Žagubica, prvi požar širio se iz pravca Bora i Majdanpeka ka ovoj opštini, i ugašen je u ponedeljak. Nakon toga izbio je još jedan u selu Lipe, koji je zajedničkom akcijom vatrogasnih jedinica ovih opština, po njegovim rečima, juče ugašen. Nije mogao da precizira koliko je hektara izgorelo, ali tvrdi da je to uglavnom nisko rastinje, a izgoreo je i jedan napušten objekat. Apelovao je i na sve građane da ako primete kretanje nepoznatih lica odmah prijave policijskoj stanici ili vatrogasnoj jedinici u Žagubici.

Kako kaže, postoje indicije da je požar podmetnut, ali za razliku od ekoloških aktivista u tom kraju koji smatraju da to ima veze sa budućom izgradnjom vetroparka, prvi čovek Žagubice u to ne veruje.

„Neko je verovatno to zapalio. Jedan radnik kompanije „Avala resurs“ video je dvogledom čoveka kako ide iz naselja Lipe i pali. Na toj lokaciji gradi se vetropark, a investitori su dobili dozvolu za seču. Nije niko lud da zapali svoju šumu, gde ima dozvolu da seče. Nerealne su i priče da to radi kompanija „Avala resurs“, jer oni su na lokaciji na kojoj buše otkupili sve od građana ili uzeli u zakup. To jeste nerealno, ali nikad se ne zna. Mislim da se tu radi o nekom drugom pojedincu, a policija istražuje ceo slučaj“, tvrdi Pavlović za E-Braničevo.

Podsećamo da je Plan detaljne regulacije ovog područja bio je na javnom uvidu prošle godine i u njemu se navodi da investitor, kompanija „Jasikovo“ iz Beograda, planira da na teritorijama opština Majdanpek i Žagubica gradi vetroelektranu okvirne snage 70 MW.

VETROELEKTRANA „JASIKOVO“ IZMEĐU ŽAGUBICE I MAJDANPEKA

Aktivisti Mlavske vojske koji su zajedno sa vatrogasnom ekipom iz Bora dronom izviđali širenje požara, kažu da su prvi put primetili požar u nedelju, te da se dogodio niz malih požara koji su se zbog jačine vetra proširili u jedan veliki.

„Prvo je gorelo oko Žarkovog brda gde se nalazi stub merača jačine vetra, a u ponedeljak u popodnevnim časovima, po povlačenju vatrogasnih ekipa iz Bora, Majdanpeka, Petrovca, ponovo je planulo u reonu sela Lipe. Lokacija  se savršeno poklapa sa lokacijom izgradnje vetroparka „Jasikovo“. Sumnjamo da je podmetnut“, kaže Ivan Milosavljević, ekološki aktivista i tvrdi da je požar ugašen juče nakon kiše. Meštani su preoravanjem terena sa niskim rastinjem i suvom travom napravili tampon koji je sprečio dalje širenje požara.

I Iz Udruženja građanja “Čuvari Homolja” takođe sumnjaju na to da su požari podmetnuti.

Narednih dana podnećemo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine”, rekao je Nenad Radulović za E-Braničevo.

Za ekološke aktiviste sada je cilj, kako navode, da spreče dalju devastaciju šuma na Homolju i Beljanici, kao i eventualnu prenamenu zapaljenih područja iz šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Zato za septembar najavljuju veliku akciju pošumljavnja Crnog vrha i područja zahvaćenih požarom.

Kako saznajemo od građana, požari su se dogodili u i u atarima sela ispod Malog krša, u borskoj opštini, gde se planira vetropark „Snaga istoka“ kao i u predelima oko sela Jasikovo u opštini Majdanpek.

Iz PU Požarevac saznali smo da je za ovu situaciju bila nadležna PU Bor, ali do trenutka objave ovog teksta nismo uspeli da ih dobijemo na dostupan broj telefona. Takođe, ni iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Žagubica u ovom trenutku nisu mogli da nam kažu više informacija, jer je sve centralizovano i ide preko MUP-a.

To Top