Dokle se stiglo sa projektom rekonstrukcije Milenine galerije

Požarevac

Kultura

Dokle se stiglo sa projektom rekonstrukcije Milenine galerije

Foto: S. Pavlović

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru plana „Skok u budućnost - Srbija Ekspo 2027”, koji je predstavljen krajem januara, kao jedan od projekata u oblasti kulture najavljena je i izgradnja Galerije „Milena Pavlović Barili“ u Požarevcu. Radovi na rekonstrukciji ove galerije, prema ranijim najavama, trebalo je da počnu pre dve godine, ali se to do danas nije dogodilo.

Požarevljanima je predstavljen urbanistički projekat za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta Galerije „Milene Pavlović Barili“ 2019. godine, koji je tada naišao na neodobravanje jednog dela javnosti. U 2021. godini pokrenuta je i onlajn peticija „Stop kršenju muzeoloških standarda, urbanističko-prostorne celine i arhitektonske usaglašenosti ambijentalne celine kojoj pripada Galerija „Milena Pavlović Barili“, o čemu je Regionalni internet portal E- Braničevo pisao ranije.

PETICIJA – JOŠ JEDAN POKUŠAJ OSPORAVANJA REKONSTRUKCIJE MILENINE GALERIJE

Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“ rekla je za E-Braničevo da će ovaj projekat biti realizovan u okviru programa „Skok u budućnost - Srbija Ekspo 2027”, ali da još uvek nisu poznati detalji.

„Dokumentacija projekta je trenutno u Ministarstvu za javna ulaganja koje vrši kontrolu. Još uvek nemamo pozitivan odgovor da bismo krenuli sa narednim koracima“, rekla je Dabić i dodala da će projekat izgradnje galeriji najverovatnije finansirati Ministarstvo kulture.

Ona je ranije za E-Braničevo rekla da će se projekat odvijati u tri faze. Prva faza je izgradnja nove galerije u dvorištu postojeće parcele, druga podrazumeva rekonstrukciju prednjeg dela sadašnje galerije, a treća se odnosi na rekonstrukciju autentičnog dela kuće, o čemu smo pisali ranije.

ŠTA KOČI REKONSTRUKCIJU MILENINE GALERIJE?

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, nedavno je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici predstavio prikaz buduće nove galerije.

Ovako će galerija izgledati

„Kompleks obuhvata Galeriju savremene umetnosti, memorijalni deo u staroj dvorišnoj kući, prostor za školu slikanja i crtanja za najmlađe, malu letnju scenu za večeri poezije i klasične muzike i novu Galeriju „Milene Pavlović Barili“, u kojoj će biti smeštena stalna postavka sa više od 300 Mileninih umetničkih dela“, napisao je Pavlović.

To Top