A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Požarevac slavi Svetu Trojicu - slava vera - crkva sveta trojica
Požarevac slavi Svetu Trojicu

Požarevac

Događaji

Požarevac slavi Svetu Trojicu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevac u nedelju slavi Svetu Trojicu, gradsku slavu i Dan grada.

Svetu Trojicu grad je počeo da slavi najpre u Gornjoj mali. Prvi pisani dokumenti  o gradskoj slavi potiču iz osamnaestog veka. Slavljeno je u prisustvu kneza Miloša i njegove porodice, i to je predstavljalo veliku počast Požarevcu i Požarevljanima. 

Sveta Trojica je postala zvanični praznik varoši požarevačke između dva svetska rata. Proslavljala se svečanom litijom kroz čaršiju.

Ovakav oblik proslave Svete Trojice postojao je do Drugog svetskog rata. Nakon toga običaj je zamro, ali ga je lokalna samouprava obnovila 2001. godine. Duhovi su praznik nekoliko mesta u Srbiji, a mnogim porodicama i krsna slava. To je i esnafska slava trgovaca.

Veče uoči slave  biće održana svečana akademija u Centru za kulturu. U kulturno umetničkom programu nastupiće simfonijski orkestar Gvardia i hor vaspitača Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“. Akademija je zakazana za 20 sati.

Na sam dan slave će proći  litija od Saborne crkve, koja će se kretati ka zapisu u Jugovićevoj ulici, pa preko bulevara do kružnog toka, zatim Drinskom, Voje Dulića  ulicom Stari korzo nazad do crkve. Litija kreće u 8 sati.  

Svečani čin rezanja slavkog kolača zakazan je za 9 časova, a Sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi za 9:15. Ovogodišnji kolačar je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.

Inače, Sveta Trojica je i Dan MUP-a i Dan policije i obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na Duhove (Trojica), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana, tokom bombardovanja Beograda.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top