POŽAREVAC: U februaru i do tri puta zagađeniji vazduh od dozvoljenog

Požarevac

Društvo

POŽAREVAC: U februaru i do tri puta zagađeniji vazduh od dozvoljenog

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U februaru ove godine zabeleženo je veće zagađenje vazduha u Požarevcu nego u istom mesecu prethodnih nekoliko godina, kaže za E-Braničevo dr Zoran Pavlović, načelnik odeljenja za sanitarnu hemiju i toksikologiju Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Vazduh u Požarevcu je bio umereno zagađen skoro polovinu februara, kada je koncentracija PM 10 čestica bila veća za 20 - 30 mikrograma po kubnom metru. Tokom januara zabeležena su tri do četiri „ iskakanja“od propisanih graničnih vrednosti na dnevnom nivou.

„U februaru je bilo daleko više, veliki broj dana zabeležene su povećane koncentracije PM 10 čestica. Najveće zagađenje bilo je 25. februara, kada je izmerena oko tri puta veća koncentracija ovih čestica od granične vrednosti, rekao je Pavlović.

 

dr Zoran Pavlović, načelnik odeljenja za sanitarnu hemiju i toksikologiju ZZJZ Požarevac

Dozvoljena količina PM 10 čestica je do 50 mikrograma po kubnom metru, što znači da je u Požarevcu 25. februara ta vrednost prešla 150 mikrograma po kubnom metru, pa je vazduh bio nezdrav, pogotovo za osetljive grupe ljudi.

Pavlović objašnjava da je u Požarevcu saobraćaj stalni izvor zagađenja naročito u centru grada, kao  i individualna ložišta na periferiji.

Individualna ložišta zagađuju vazduh

„Koliki će biti stepen zagađenja zavisi od vremenskih uslova. Kada nema vetra, a visok je vazdušni pritisak kao što je bila situacija u februaru, tada je zagađenje veće“, naglašava Pavlović.

Zvanična merenja ZZJZ pokazuju da je za razliku od Požarevca, u Kostolcu i Bradarcu vazduh dobrog kvaliteta.

„Koncentracije čađi  i sumpor dioksida su niske u Kostolcu i Bradarcu. Termoelektrane imaju sistem za uklanjanje sumpor dioksida iz dima i to izgleda radi prilično dobro. Dimnjaci su visoki pa dim ne ugražava naselje. U februaru nije bilo prekoračenja dozvoljenih vrednosti“, istakao je on.

Kvalitet vazduha u Kostolcu meri i Agencija za zaštitu životne. Podaci su za svaki sat dostupni na njenom sajtu, ali  se ne očitava koncentracija PM čestica koje su najčešći indikatori aerozagađenja.

U Požarevcu još uvek nema takvih merenja ali, po rečima Marka Savića, rukovodioca Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u Požarevcu, biće do kraja meseca.

„Kupili smo automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha i ona će biti postavljena u naredne dve nedelje na uglu Dositejeve ulice i Radomira Milenića Rusa. Ta lokacija je odabrana zato što tamo ima stambenih zgrada i kuća, a i saobraćaj je gust“, kaže Savić za E-Braničevo.

Po njegovim rečima, nova automatska stanica meriće koncentracije sumpor dioksida, azotove okside, ugljen monoksid i suspendovane čestice  PM 10, PM 2,5 i PM 1 u vazduhu i rezultati će biti vidljivi u svakom trenutku na automatskom monitoringu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Podsećamo da na osnovu ugovora sa gradom, Zavod za javno zdravlje Požarevac vrši merenje čađi, azotovih oksida, sumpor dioksida i taložnih materija na tri merna mesta: kod centralne apoteke, Železničke stanice i OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“. Ovi parametri se mere i na mernoj stanici u Bradarcu i Kostolcu, kod zgrade gradske opštine.

Merna stanica kod centralne apoteke

Samo na jednom mestu u gradu, kod benzinske pumpe NIS, postavljen je aparat kojim se svakodnevno meri koncentracija PM 10 čestica, a svaki treći dan sadržaj teških metala.            

Mesečne izveštaje o kvalitetu vazduha u Požarevcu i Bradarcu Zavod šalje gradu, dok rezultate merenja u Kostolcu šalje Ministarstvu zaštite životne sredine na osnovu ugovora. Kako se rezultati merenja ne objavljuju javno na sajtu grada, Požarevljani nemaju informacije o kvalitetu vazduha.

Baš zbog nedostupnosti podataka, Ekološko udruženje ,,Svest o važnosti atmosfere Sova“ iz Požarevca pokrenulo je inicijativu tzv. građanskog merenja čestica koje zagađuju vazduh – PM 10 i PM 2,5. Oni su do sada postavili tri merača - u Dunavskoj i Kostolačkoj ulici u Požarevcu i Partizanskoj ulici u Kostolcu, kao vid građanskog kontrolisanja kvaliteta vazduha.

>>POČELO GRAĐANSKO MERENJE ZAGAĐENJA VAZDUHA U POŽAREVCU I KOSTOLCU<<

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top