Vazduh u Požarevcu u subotu uveče bio opasan po zdravlje

Požarevac

Društvo

Vazduh u Požarevcu u subotu uveče bio opasan po zdravlje

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U subotu, 12. marta, merači za građansko kontrolisanje vazduha u Požarevcu pokazali su znatno veću koncetraciju PM 2,5 i PM 10 čestica od propisanih graničnih vrednosti. U nekim ulicama vazduh je u večernjim satima bio u vrednostima koje ga karakterišu kao "opasan" , u kojim slučajevima se iz nadležnih institucija građanima savetuje da ne otvaraju prozore, da izbegavaju aktivnosti na otvortenom, te da se nose maske za zagađenje vazduha prilikom izlaska napolje.

Konkretno, u subotu u 23 sata najgori vazduh je bio u ulici Vladimira Karića u Požarevcu gde je koncentracija  PM 10 čestica dostigla čak 868 mikrograma, a maksimalna dozvoljena vrednost je 40 mikrograma po metru kubnom, što znači da su granične koncentracije više od 20 puta prekoračene. U istoj ulici u isto vreme, zabaležene su i najveće koncentracije  PM 2,5 čestica  - čak 643 mikrograma, a njihova maksimalna dozvoljena vrednost je 25  mikrograma po metru kubnom.

Ni  u ulici Lipa nije se disalo "lakše" u subotu uveče, jer je tamo u 23 sata izmerena koncentracija PM 10 čestica iznosila 554, a PM 2,5 - 447 mikrograma.

Istovremeno, merenja u Kostolačkoj ulici u Požarevcu pokazala su vrednost PM 10 čestica - 496 mikrograma, a PM 2,5 - 247 mikrograma po metru kubnom.

Interesantno je da je u tom vremenskom periodu vazduh u Kostolcu bio znatno čistiji, neznatno iznad dozvoljenih vrednosti.

U tamošnjoj Partizanskoj ulici PM 2,5 čestice iznosile su 44, a PM 10 - 53 mikrograma po metru kubnom, pokazali su merači za građansko kontolisanje vazduha.

Dozvoljena koncentracija PM 2,5 čestica u vazduhu je do 25 mikrograma po metru kubnom, dok je granična vrednost PM 10 čestica 40 mikrograma po metru kubnom.

Ana Berišić, predsednica Ekološkog udruženja “Sova", ističe za E-Braničevo da ovakva situacija nije uobičajena, ali da su, usled vremenskih prilika, senzori pokazali znatno povišene vrednosti.

“Do ovakve situacije doveo je visok vazdušni pritisak, s obzirom na to da je u subotu preko dana bilo toplije vreme, a uveče znatno hladnije. Pored toga, imali smo nedostatak vetra, a individualna ložišta su još više doprinela pogoršanju kvaliteta vazduha. Rezultati pokazuju manja zagađenja u Kostolcu jer ima veću pokrivenost centralnim grejanjem", objašnjava Berišić.

Podsećamo da je Ekološko udruženje ,,Sova" iz Požarevca, zbog nedostupnosti podataka o vazduhu, pokrenulo inicijativu tzv. građanskog merenja čestica koje zagađuju vazduh – PM 10 i PM 2,5.

>>POČELO GRAĐANSKO MERENJE ZAGAĐENJA VAZDUHA U POŽAREVCU I KOSTOLCU<<

Merači do sada postoje u sledećim ulicama u Požarevcu: Kostolačkoj, Nušićevoj, Miodraga Vasića, Ilije Petrovića, Vladimira Karića, Čede Vazovića i Lipa. Pored toga, postavljen je po jedan merač u Kostolcu, Bradarcu, Bratincu, Malom Crniću i Dubravici.

Podsećamo da je grad Požarevac još u septembru 2020. godine zaključio ugovor sa  "Ecomaks solutions" doo iz Beograda, vredan nešto vise od 20 miliona dinara sa PDV-om za nabavku opreme za merenje kvaliteta vazduha. Tek početkom ove godine postavljen je objekat i oprema, međutim, automatska stanica još uvek nije u funkciji.

>>MONTIRANA OPREMA, ZAŠTO MERNA STANICA JOŠ UVEK NE RADI?<<

Kako E-Braničevo nezvanično saznaje u Gradskoj upravi Požarevac, merna stanica bi trebalo da počne sa radom krajem ove ili eventualno u toku sledeće nedelje.

Šta su PM čestice?

PM 2,5  je oznaka za čestice koje mogu biti viđene samo mikroskopom. One su vrlo male i lagane, čime se povećava šansa da ih udahnemo u pluća.

Postoje i čestice koje imaju manje od 10 mikrometara, a označavaju se sa PM 10. One su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale.

To Top