Požarevački brend ojačan podrškom Evropske unije (FOTO)

Požarevac

Privreda

Požarevački brend ojačan podrškom Evropske unije (FOTO)

Foto: Ana Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Proizvođač odeće „Lazzaro tekstil“ iz Požarevca zahvaljujući sredstvima Evropske unije, kroz program EU PRO, uspeo je da unapredi poslovanje pomoću opreme za sublimacionu i digitalnu štampu. Skupocene mašine nisu mogli sami da obezbede, pa je ova podrška praktično „odskočna daska“ u daljem radu.

Iako mala, nekada sa šest, a danas 10 radnika, firma „Lazzaro“ poznata je u Požarevcu i šire po proizvodnji sportske opreme. Posluje već tri decenije, matična firma zvala se „Univerzal“, a danas su to dve firme, „Lazzaro“ za proizvodnju sportske opreme i „Lazzaro tekstil“.

„Lazzaro“ – požarevački brend

Reč je o porodičnom biznisu koji vode braća Stevan i Miloš Ristić, a u posao su uključeni i njihovi roditelji Zorica i Lazar. Spoj iskustva i mladosti doprineo je tome da, kako kažu, pronađu model i unaprede poslovanje tako što će početi da se bave i štampom na tekstilu.

Računica je bila neumoljiva -  za dodatnu opremu potrebno je oko 30 hiljada evra, što je za malu porodičnu firmu bila „misaona imenica“. A onda su u lokalnoj samoupravi u Požarevcu saznali za program EU PRO koji pomaže preduzetnike, mikro i mala preduzeća i odlučili da pokušaju. Znali su da im je to jedina šansa da dođu do željene opreme i nije im drugo preostalo osim da konkurišu i nadaju se.

„ Potrebna dokumentacija je veoma obimna, teško nam je bilo da se snađemo jer nemamo službu u firmi koja se time bavi, ali su nam od samog početka nesebično pomogli ljudi iz EU PRO“, priseća se Miloš Ristić događaja iz jeseni 2019.godine.

 

Miloš Ristić

Želje su jedno, a realnost drugo, priznaje on i iskren je da nisu mnogo nade polagali da će njihov projekat biti podržan, jer se sve činilo, kako kaže „isuviše dobro da bi bilo istinito“.

Došao je i kraj godine, nade su dodatno jenjavale, a onda je stiglo obaveštenje da će dobiti podršku EU PRO programa. Neverica je i tada bila prisutna jer porodica Ristić nije navikla na pomoć u poslovanju. Miloš proznaje da nisu bili sasvim uvereni da će zaista dobiti tako vrednu opremu, bukvalno na poklon. Sreća ih je, kaže, pogledala.

Ipak, realizacija projekta je kasnila jer se 2020. godine dogodilo ono što niko nije mogao da predvidi – pandemija koronavirusa.  Bukvalno sve je stalo, ne samo u Srbiji već u celom svetu, te nije bilo moguće nabaviti mašine iz Japana.

„Kada se epidemiološka situacija malo popravila uspeli smo da završimo papirologiju i zajedno sa ljudima iz EU PRO smo odabrali najpovoljnije dobavljače za kupovinu opreme. Krajem 2020.  stiglo je svih pet mašina“, priča Miloš Ristić.

 

Mašine za štampu na plastičnim folijama i poliesterskim materijalima

Kupljena je oprema za sublimaciono i digitalno štampanje, tri printera i dve prese. EU PRO je pomogao sa 24.000 evra dok je firma „Lazzaro tekstil“ učestvovala sa oko šest hiljada evra.

„Jedan printer služi za digitalnu štampu - plakata, nalepnica i raznih štampi na plastičnim folijama, a drugi je sublimacioni printer i isključivo se štampa na poliesterskim materijalima, poput dresova i peškira, dok treći  nanosi direktno štampu na majicu ili neki odevni predmet od pamuka ili sličnog materijala. To je štampa zasnovana na vodenim bojama, najbezbednija i najpostojanija“,  objašnjava naš sagovornik.

 

Za štampu na malim površinama koriste ručnu presu

Dobili su i dve prese koje se zagrevaju do 250 stepeni, od kojih jedna služi za štampanje na većim površinama.

Velika presa – veći kapacitet štampe

Rad na novoj opremi omogućio je veću konkurentnost na tržištu. Ipak, konkretnih efekata još nema. Krivac je opet koronavirus, jer je usled pandemije obim posla desetkovan. Iz tih razloga ova firma nije uspela da zaposli dva nova radnika, kao što je predviđeno projektom u prvih godinu dana, već samo jednog. Naravno, uz saglasnost EU PRO.

„ Zahvalni smo im što su nam izašli u susret. Čim se sve bude stabilizovalo zaposlićemo još radnika. Zahvaljujući novoj opremi povećali smo kapital firme, a samim tim poboljšali  kvalitet i smanjili cenu štampe i gotovog proizvoda. Do sada smo preko drugih firmi radili samo uslugu štampanja za proizvode na tekstilu, dok sada sve radimo u sopstvenoj režiji, sami štampamo u našem pogonu. Zahvaljujući podršci EU još više ćemo razvijati našu firmu i brend „Lazzaro“, najavljuje ovaj mladi preduzetnik.

Važan segment EU PRO podrške je insistiranje na društveno odgovornom poslovanju. Taj uslov ovoj požarevačkoj firmi nije bilo teško da ispuni jer je po tome poznata već dugi niz godina. Gotovo da ne postoji sportski klub, organizacija, udruženje, škola ili vrtić koji od „Lazzara“ nisu dobili neku donaciju. U tome ih nije omela ni korona kriza.

„Prošle godine smo deci ometenoj u razvoju poklonili 40 dukserica, donirali smo uniforme voltižerima koji učestvuju na Ljubičevskim konjičkim igrama, kao i dresove Odbojkaškom klubu „Mladi radnik“, jer oni imaju najveće uspehe u sportu u Požarevcu“, ponosan je Ristić.

Svima bi, kaže, preporučio saradnju sa EU PRO. Oko toga dileme nema.

„Svim preduzećima kojima je potrebna pomoć da unaprede poslovanje poručio bih da apliciraju za sredstva Evropske unije preko programa EU PRO. Zaista nisam očekivao takvu saradnju i podršku od bilo kog pojedinca ili organizacije u našoj zemlji, međutim, uverio sam se da je to moguće“, poručio je Ristić.

Evropska unija (EU) je kroz program EU PRO za preduzetnike, mikro i mala preduzeća opredelila blizu 2,5 miliona evra podrške namenjenih za nabavku opreme i usluga, čime doprinosi povećanju njihovog proizvodnog i tržišnog potencijala i otvaranju novih radnih mesta. Programom je obuhvaćeno 99 lokalnih samouprava.

To Top