Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture

Požarevac

Kultura

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Žiri za izbor dobitnika nagrade Povelja kulture na sastanku održanom 28. novembra u Požarevcu doneo je odluku o dobitnicima.

Po odluci žirija koji je radio u sastavu Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije Milenin dom, Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac i Galina Pavlenko Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, dobitnici nagrade Povelja kulture su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije, Jelena M. Ilić, profesor razredne nastave i Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ Poljana.

Obrazloženje

Slavomir Bata Radovanović iz Požarevca završio je Matematičku gimnaziju i Tehnološki fakultet u Beogradu, na kome je i magistrirao. Dugi niz godina bavio se muzikom i to najpre u požarevačkoj grupi „Marke“, a zatim u mnogim grupama, među kojima su „Pepel in kri“ (predstavljala Jugoslaviju na takmičenju Pesma evrovizije) i „Zebra“, sa kojom je snimio album u Londonu, a zatim još dva albuma za RTV Beograd. Svirao je sa mnogim poznatim muzičarima i bio u bendovima koji su pratili Slađanu Milošević i Beti Đorđević. Sa Lazom Ristovskim izabran je da pohađa akademiju za hemond orguljaše u Hamburgu.

Krajem osamdesetih godina osniva bend „Kao Bang“, koji izdaje album za izdavačku kuću Diskos. Godine 1994. osniva klub „KB“, koji po bendu dobija ime, sa idejom da promoviše i pravi programe alternativne urbane kulture. Tokom godina u klubu su organizovani koncerti, promocije knjiga i likovne izložbe mnogih stvaralaca.

Organizovao je Međunarodni festival alternativne kulture "Refrakt". Reportažu o klubu napravio je i britanski kanal BBC World. Takođe je i komponovao i svirao numere za takmičenje „Igrice bez granica“ za decu predškolskog i školskog uzrasta u našem gradu.

Svojim predanim radom omogućio je da građani Požarevca uživaju u umetničkom i muzičkom izrazu izvođača iz celog sveta. Dao je doprinos stvaranju i negovanju rok kulture grada Požarevca i nemerljivu podršku afirmaciji lokalnih grupa i bendova.

Jelena M. Ilić – Lela, profesor razredne nastave iz Požarevca, obrazovanje je sticala u OŠ „Dositej Obradović“, gde i sada radi, gimnaziji, Pedagoškoj akademiji u Beogradu i na Učiteljskom fakultetu u Vranju.

Od školskih dana učestvuje u manifestacijama negovanja kulture sećanja - pripremala je i realizovala akademije povodom obeležavanja Dana JNA, dobitnik je zahvalnice Vojske Jugoslavije, u manifestacijama povodom oslobođenja Požarevca, Dana borca i programima za učesnike NOB-a. Godine 1999. ispred 1.500 učenika i prosvetnih radnika grada Požarevca govori na protestnom skupu protiv NATO bombardovanja, a kao član ženske reprezentacije SR Jugoslavije u bilijaru učestvuje u takmičenju „Sportom protiv nasilja“.

Ove godine sa Udruženjem potomaka ratnika 1912 – 1920, kao član delegacije učenika i nastavnika grada Požarevca učestvuje  u zvaničnoj ceremoniji obeležavanja 107 godina iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, kao i 105 godina proboja Solunskog fronta. Dugogodišnji je voditelj mnogobrojnih manifestacija u gradu, a povodom Ljubičevskih konjičkih igara, u ulozi Milene Pavlović Barili, učesnik je defilea nekoliko godina. 

U periodu 1991-2012. bila je  asistent u Plesnoj školi „Bolero“ rukovodeći radom učenika mlađeg uzrasta asistirajući u radu sa polaznicima škole plesa za odrasle. Pripremala je koreografije učenika za požarevački karneval, a za svoje koreografije na festivalskim priredbama višestruko je nagrađivana. U periodu 1991- 2004. svoju ljubav prema poeziji i kazivanju stihova iskazuje kao član „Teatra poezije“, u okviru Centra za kulturu Požarevac, nastupajući  širom Srbije. Omaž Teatra poezije posvećen Sergeju Jesenjinu, izveden je i u Ruskom domu, u Beogradu. Nekadašnji je rukovodilac sekcije besedništva u školi, čiji su polaznici osvajali  prva mesta na takmičenju.

Petnaest godina rukovodi radom recitatorske sekcije u svojoj školi. Od 2014. godine je saradnik Kulturno-prosvetne zajednice za organizaciju i realizaciju Opštinske smotre recitatora i stalni član žirija, a na Okružnom takmičenju u Žagubici 2017. godine bila je predstavnik Požarevca. Takođe, bila je član žirija amaterskih glumačkih svečanosti.

Dobitnik je zahvalnice škole i priznanja grada Požarevca povodom Dana radnika u obrazovanju 2020. godine za ostvarene izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu.

Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ iz Poljane, osnovano je 1933. godine, a u kontinuitetu aktivno radi od 2001. godine.

Danas ima 80 članova okupljenih u tri selekcije igrača, kao i 30 članova etno sekcije. Sve probe društvo obavlja u prostorijama Doma kuture u Poljani, a u velikoj sali se organizuju koncerti. KUD aktivno gostuje u  inostranstvu i sarađuje sa dijasporom, gostuje u Republici Srpskoj, Grčkoj, Bugarskoj. Stalni je učesnik “Balkan Folk festa” koji se održava u Bugarskoj. KUD „Mladost“ organizuje koncerte u saradnji sa drugim KUD-ovima i institucijama, kao i humanitarne koncerte, kad god se ukaže potreba, negujući kroz sve ove aktivnosti kod mladih kulturu saradnje i brige o drugima.

Manifestacije važne za KUD su Sestroljinski dani Preobraženja i Uskrašnji etno festival. Sestroljinski dani Preobraženja prvi put su održani  2001. godine i proslavljaju se 18. i 19. avgusta svake godine. Etno sekcija KUD-a je jedan od organizatora i realizatora ove manifestacije.

Uskršnji etno festival je međunarodna manifestacija koja se održava od 2004. godine tradicionalno na drugi dan Uskrsa. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, običaja i kulturnog nasleđa našeg naroda, kao i nacionalnog identiteta. Ovo je jedina manifestacija koju organizuje Turistička organizacija grada Požarevca, a koja je smeštena van urbanog dela grada.

KUD „Mladost“ je dobitnik velikog broja priznanja i pehara, a poslednji veliki uspeh je osvojeno prvo mesto na Međunarodnom festivalu folklora, održanom ove godine  u San Remu.

KUD IZ POLJANE POBEDNIK NA FESTIVALU U SAN REMU

To Top