U Požarevcu živi više od 6.100 osoba sa invaliditetom

Požarevac

Događaji

U Požarevcu živi više od 6.100 osoba sa invaliditetom

Foto: A. G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - 3. decembar, obeležen je danas u prostorijama Doma gluvih i nagluvih u Požarevcu kraćim kulturno-umetničkim programom i izložbom.

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ima za cilj promovisanje razumevanja invaliditeta, mobilisanje podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom, kao i povećanje svesti o dobicima koje integracija osoba sa invaliditetom donosi u svim sferama života, kazala je na početku svečanosti Radmila Stjepović, sekretar Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac.

“Ovaj dan se obeležava svake godine kako bi se naglasila važnost prava osoba sa invaliditetom i promovisala inkluzivnost. Ovogodišnji slogan glasi "Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba sa invaliditetom”. Poruka našeg današnjeg skupa je da se samo zajedničkim akcijama udruženja osoba sa invaliditetom doprinosi boljem životu i ostvarivanju svih njihovih prava”, istakla je Stjepović.

Prisutni na obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Udruženja kao što su Društvo za cerebralnu paralizu Požarevac, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Požarevac, Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac, Udruženje za pomoć osobama sa L-Down sindromom „8-mi dan“ Požarevac, Međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata Požarevac i Međuopštinsko udruženje mentalno nedovoljno razvijenih i autističnih lica Požarevac, sprovode programske aktivnosti koje pokrivaju sve aspekte života i rada članova zajednice.

“Mi moramo da se borimo da život invalida bude što lepši, što srećniji i bolji, a za to nam je potrebno jedinstvo i poštovanje”, rekao je  Božidar Bojković, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih.

Događaju nije prisustvovala predsednica Udruženja “Osmi dan”, Nevenka Gajić, jer je prisustvovala obeležavanju ovog značajnog dana u Beogradu, ali je preko svojih saradnika poručila da Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ne slave već obeležavaju okupljanjem članova sa ciljem njihovog uključivanja u društvene tokove, da budu vidljivi i da im se da šansa da njihov život bude kvalitetan i uspešan.

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, istakao je da grad godinama ima odličnu saradnju sa udruženjima koja se bave osobama sa invaliditetom.

“Da li je dovoljna pomoć grada i sav rad – naravno da nije, uvek može bolje, ali potrebno je da se svi zajedno potrudimo da sve uzdignemo na viši nivo. Grad Požarevac vam stoji na raspolaganju, uvek možete da nam se obratite”, rekao je Krstić.

Zlatica Todorović, predsednica Saveta gluvih i nagluvih u požarevačkom udruženju, čestitala je prisutnima praznik i najavila nastup tri članice udruženja koje su izvele pantomimu. U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je i jedna članica Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih koja je recitovala poeziju, a prisutni su bili u prilici i da pogledaju izložbu radova nastalih na kreativnim radionicama.

Izložba radova članova udruženja

U Požarevcu živi više od 6.100 osoba sa invaliditetom

Prema podacima iz Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u periodu od 2021. do 2025. godine, na teritoriji grada Požarevca živi više od 6.100 osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Ovo obuhvata probleme sa vidom, sluhom, kretanjem, pamćenjem, samostalnošću, komunikacijom i druge izazove.

Registracija osoba sa invaliditetom pri Centru za socijalni rad Požarevac iznosi oko 540, obuhvatajući telesne, intelektualne, senzorne, razvojne poremećaje, višestruki invaliditet i mentalna oboljenja.

 

To Top