Predstavljen program ovogodišnjeg festivala,,Živka Matić“

Požarevac

Kultura

Predstavljen program ovogodišnjeg festivala,,Živka Matić“

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić”, 15. po redu, biće održana od 28. novembra do 3. decembra u Centru za kulturu Požarevac. U takmičarskom delu nastupiće pet pozorišta.

Aleksandar Lukić, selektor festivala, istakao je da je još predstava zaslužilo da se nađe na ovogodišnjem festivalu, ali da je bio ograničen na to da izabere samo pet.

,,Na ovogodišnjem festivalu moći će da se pogledaju predstave koje su rađene po domaćim tekstovima. Drago mi je što se na velika vrata vraćaju domaći tekstovi na daske amaterskih pozorišta i da umetnici imaju svest o tome koliko je to važno za pozorište”, kazao je Lukić.

Smotru će otvoriti 28. novembra predstava ,,Putujuće pozorište Šopalović”, u izvođenju amaterskog pozorišta KPC Petrovac na Mlavi ,,Dragoljub Milosavljević Gula”, reditelja Miloša Jagodića, a po tekstu Ljubomira Simovića.

Drugog dana smotre glumci Pozorišta ,,Masuka“ Centra za kulturu Velika Plana odigraće predstavu ,,Mrešćenje šarana“, reditelja Dejana Cicmilovića, po tekstu Aleksandra Popovića.

Trećeg dana smotre, 30. novembra, publika će moći da pogleda predstavu ,,Virus“ Kulurnog centra ,,Vlastimir Pavlović Carevac” iz Velikog Gradišta, reditelja Bogdana Milića, po tekstu Siniše Kovačevića.

Sledećeg dana požarevačkoj publici će se predstaviti Centar za kulturu Malo Crniće sa predstavom ,,Dr“, rediteljke Nevene Rakočević, a po tekstu Branislava Nušića.

UKC Smederevska Palanka, Gradsko pozorište ,,Branislav Nušić“ na daskama koje život znače odigraće predstavu ,,Protekcija“, čiju režiju potpisuje Dragan Ostojić, a po tekstu Branislava Nušića, što je poslednja predstava u takmičarskom delu programa.

Poslednjeg dana festivala, 3. decembra, u okviru pratećeg programa, KUD ,,Branko Radičević“ iz Boževca odigraće predstavu za decu ,,Začarana princeza“, reditelja Saše Latinovića, u 13 časova.

Istog dana u 20 časova, u čast pobednika, glumci požarevačkog Centra za kulturu odigraće predstavu ,,San letnje noći“, čiju režiju potpisuje Dejan Cicmilović.

Sve predstave počinju u 20 časova, a cena karte je 300 dinara. One će biti u prodaji od 21. novembra na biletarnici Centra za kulturu Požarevac.

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, kazala je da nagrade očekuju najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolju predstavu na smotri, koja će biti ponovo izvedena  pred požarevačkom publikom u čast pobednika Susreta varoških pozorišta Srbije ,,Milivojev štap i šešir” naredne godine.

Ona je podsetila da je za vreme trajanja prošlogodišnjeg festivala Živki Matić podignut nadgrobni spomenik na Starom groblju u Požarevcu.

PODIGNUT NADGROBNI SPOMENIK ŽIVKI MATIĆ

,,Najavljujem da će na dan početka festivala, 28. novembra, u 12 časova na Starom groblju biti položeno cveće na grobu velike umetnice“, kazala je Perić.

To Top