Predstavljen zbornik ”Požarevački protoprezviterat 1836-1888”

Požarevac

Događaji

Predstavljen zbornik ”Požarevački protoprezviterat 1836-1888”

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Istorijski arhiv Požarevac i Eparhija braničevska, pod pokroviteljstvom grada Požarevca, predstavili su zbornik dokumenata „Požarevački protoprezviterat 1836-1888”, priređivača Nataše Milošević Dulić, arhiviste, u amfiteatru Obrazovnog centra „Ecclesia Viminaciensis“ Eparhije braničevske u Požarevcu.

Zbornika dokumenata nastao je povodom obeležavanja 10 godina od potpisivanja Protokola o saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve.

Zbornik dokumenata

O zborniku su govorili episkop požarevačko-braničevski dr Ignatije, protođakon doc. dr Zlatko Matić iz Odbora za prosvetu i kulturu Eparhije braničevske, recenzent izdanja, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i glavni i odgovorni urednik i Nataša Milošević Dulić, arhivist i priređivač.

„Dokumenti u zborniku sadrže dragocen materijal iz onog vremena kada je braničevska eparhija bila pod jurisdikcijom mitropolije beogradsko-karlovačke. To su zvaničnih pisama koja su upućivana od mitropolije beogradsko-karlovačke i odavde sveštenstva povodom različitih događaja – nekad radosnih, a nekad tužnih i nepoželjnih. Tu se jasno vidi sa kakvim problemima su se susretali tadašnji crkveni oci i koju su pomoć tražili od mitropolita“, kazao je vladika Ignatije.

Po rečima Jasmine Nikolić, ovaj zbornik daje ne samo veliki doprinos negovanju istorije crkve i društva, već i zaštiti, korišćenju i promociji arhivske građe kao kulturnog nasleđa i unapređenju arhivske struke.

„Ovaj zbornik donosi 125 odabranih izvornih arhivskih dokumenata o crkvenom i narodnom životu druge polovine 19 veka. Zbornik je opremljen registrom dokumenata, imena i opisom 48 ilustracija, to je 40 arhivskih dokumenata i osam fotografija iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac. Znatan deo izvora priređenih u ovom zborniku objavljen po prvi put, a mnogi od njih do danas su bili gotovo potpuno nepoznati srpskoj istoriografiji“, istakla je Nikolić.

Događaj je upotpunjen virtuelnom izložbom arhivskih dokumenata i fotografija iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac.

To Top