Program “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ u Gradištu

Veliko Gradište

Događaji

Program “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ u Gradištu

Foto: HELVETAS Swiss Intercooperation SRB

How Good Of A Friend Are You Really?

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, potpisao je, sa još 14 opština, zajednički Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vladom Švajcarske i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Potpisnice memoranduma su se obavezale da će u svojim opštinama unaprediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou. Sve ono što se zajednički dogovore Vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 franaka.

„Moja zemlja ima tradiciju dugu više od 170 godina u pružanju mogućnosti građanima da direktno učestvuju, uključujući inicijative i referendum u donošenju političkih odluka. Uvereni smo da ovo predstavlja jedan od najefikasnijih instrumenata uspešnog razvoja Švajcarske. Ovo je dobra praksa koju sa zadovoljstvom delimo. Zato podržavamo građane i lokalne samouprave u Srbiji“, rekao je Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Pored Velikog Gradišta, iz Braničevskog okruga memorandum je potpisala i opština Golubac, kao i još 13 lokalnih samouprava iz Srbije: Arilje, Bojnik, Vlasotince, Leskovac, Ljubovija, Novi Pazar, Užice, Ćuprija, Topola, Raška, Mali Zvornik, Žabalj i Zaječar.

„Izabrani gradovi i opštine dobijaju ulogu nosilaca kvalitativnih unapređenja, koja će se ogledati u većoj otvorenosti administrativnog poslovanja i izgradnji poverenja između građana i lokalnih samouprava“, izjavio je Nikola Tarbuk, generalni sekretar  Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Ova vrsta podrške trajaće do 2025. godine i sve će se sprovoditi kroz  program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“, švajcarske organizacije Helvetas.

Druga faza ovog programa, koja je završena prošle godine, podržala je 44 lokalne samouprave da ostvare 4,7 miliona evra dodatnih prihoda kroz porez na imovinu. U 36 lokalnih samouprava implementirani su i akcioni planovi u oblasti dobrog upravljanja, kroz koje su pojačali učešće građana u lokalnom donošenju odluka.

Ceo program vredan je 5,2 miliona švajcarskih franaka i u potpunosti je finansiran od strane Vlade Švajcarske.

To Top