Odata počast srpskim vojnicima koji su stradali braneći Stig i Srbiju

Veliko Gradište

Događaji

Odata počast srpskim vojnicima koji su stradali braneći Stig i Srbiju

Foto: Opština Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

Polaganjem venaca na spomenik junacima 9. pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije u podunavskom selu Ram, predstavnici opštine Veliko Gradište, Vojske Srbije i udruženja građana odali su počast vojnicima stradalim na ovom mestu tokom odbrane Stiga u Prvom svetskom ratu.

“Sto godina je trebalo da ovo mesto i ovaj istorijski datum i ova istorijska činjenica stoje između prašnjavih korica, do 2015. godine, kada su grad Požarevac i opština Veliko Gradište na ovom mestu podigli spomenik, gde su Makenzenove trupe krenule da osvajaju tadašnju Srbiju, ali i da se bore sa srčanim pripadnicima prvog poziva koji su ovde branili Srbiju dok se glavnina naše vojske izvlačila prema Krfu gde ih je čekala golgota, ali i slava koju smo dočekali četiri godine kasnije“, rekao je zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, Slađan Marković, podsećajući na našu obavezu prema slavnim precima.

Odbrana Stiga u Prvom svetskom ratu obeležava se kao sećanje na dan kada je u mestu Ram, 7. oktobra 1915. godine, deveti pešadijski puk prvog poziva Dunavske divizije, branio Stig i Mlavu tokom napada brojno i tehnički nadmoćnijie austrougarske vojske, povlačeći se nakon borbe, desetkovan, od  Dunava do Krfa.

To Top