Promocija knjige „Ratnik sunca“ u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Promocija knjige „Ratnik sunca“ u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Živojin Petrović predstavio je Požarevljanima svoju najnoviju knjigu „Ratnik sunca“ koja govori o čuvenom naučniku Branku Laloviću, prvom borcu za obnovljivu energiju u Srbiji.

Po rečima autora Živojina Petrovića, „Ratnik sunca“ je autentično svedočanstvo o čoveku koji je otvorio dotad nepoznata vrata nauke i tehnike, ali naše društvo nije imalo dovoljno znanja i hrabrosti da zakorači kroz njih.

„Ova knjiga predstavlja zahvalnost profesoru Branku Laloviću i ima za cilj da skrene pažnju javnosti, medija i svih koji se bave promocijom nauke i obrazovanja, da kada naučnici dođu sa nekim čudnim idejama to ne odbacuju odmah na prvu loptu, već da sačekaju, dobro razmisle i ispoštuju svakog istraživača, eksperimentatora ili pronalazača, za razliku od  naših predaka koji nisu ispoštovali profesora Lalovića i nisu prihvatili njegovu ideju o novom solarnom panelu“, kazao je Petrović.

Lalović je bio 40 godina ispred svog vremena i želeo je da Srbija bude lider u svetu u proizvodnji solarnih panela, međutim, nije uspeo u tome. Dva puta je pokušao da patentira svoj izum u Srbiji i odbijen je, pa je bio prinuđen da to uradi u inostranstvu i uspeo je u tome. I taman kada je međunarodnu javnost zasenio svojim genijalnim delima i vratio se u Srbiju naprasno je napustio ovaj svet pre vremena, ne želeći do poslednjeg trenutka da poveruje da je možda ubijen.

Sve što je o njemu napisano u knjizi potkrepljeno je svedočanstvima ljudi koji su radili sa njim, fotografijama i dokumentima koje je autor pokazivao publici dok je govorio o Laliću.

Iz legata Branka Lalovića

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu je, pored promocije knjige, predstavljena i izložba fotografija i dokumenata iz legata Branka Lalovića, koju svi zainteresovani mogu pogledati narednih dana.

Laguna je do sada objavila četiri knjige Živojina Petrovića i sve su bazirane na arhivskoj građi koju je Živojin Petrović godinama prikupljao: „Stvarno, a nestvarno“, „Stvarno, a nestvarno 2“, „Do viđenja“ i „Ratnik svetlosti“.

To Top