Prvo jaje se uvek farba crvenom bojom, a ostala raznim bojama i tehnikama

Braničevo

Zabava

Prvo jaje se uvek farba crvenom bojom, a ostala raznim bojama i tehnikama

Foto: E.B., Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Običaj je od davnina da se jaja farbaju na Veliki Petak, dan kada se, zbog uspomene na strašni događaj Hristovog stradanja, ništa drugo ne radi. Savremene domaćice često zbog brojnih obaveza farbaju jaja dan kasnije.

Najstarija tehnika farbanja jaja koja se prenosi sa kolena na koleno je u lukovini,tako što se na njih stave travke ili cvetići pa se zajedno ubace u čarapu i vežu, a potom spuste u šerpu sa lukovinom.

Jaja kuvana u lukovini

Najjednostavnija tehnika koju sve domaćice obožavaju je kuvanje jaja u vodi u koju se dodaje boja iz kesice. Preporučljivo je da se u vodu stavi malo sirćeta i soli, piše na kesici u kojoj se nalazi boja.Na tako obojena jaja često se lepe nalepnice ili se „obuku“ u foliju. Prethodno skuvana jaja mogu se obojiti tako što se na njih sipa boja iz ampule koju je samo neophodno razmazati po celom jajetu.

Jaja kuvana u boji

Takođe veoma jednostavna tehnika je bojenje jaja pirinčem. Naime, prvo se skuvaju jaja, a potom se u manju kesu ili plastičnu posudu sipa pirinač i preko njega boja iz ampule, a potom se ubaci jaje, poklopi činija i sve to dobro promeša. Za samo nekoliko sekundi jaje poprimi željenu boju.

Poseban sjaj imaju jaja kuvana u vinu. Jaja staviti u posudu u kojoj su po dnu naslagane ljuske od ljubičastog luka i sipati vino. Neophodno je kuvati jaja desetak minuta, a potom se šerpa poklopi i ostavi da stoji nekoliko sati. Nakon toga ih jednostavno izvaditi i staviti na karton da se osuše i ubrzo će dobiti kristalni sjaj.

Poput ombre frizure, postoje i “ombre jaja”, a tehnika bojenja je jednostavna. Prvo je neophodno skuvati jaja i ostaviti ih da se ohlade i osuše. Potom se u plitku činiju sipa prst ili  dva vode i dodaju se jestive boje.Donji deo jajeta zatim se umoči u boju i zadrži oko minut, odnosno dok jaje ne primi željenu boju. Nakon toga u posudu se dolije još jedan do dva prsta vode, pa se ponovno umače jaje do dna i zadržava u boji oko tridesetak sekundi.Ovaj postupak se može ponoviti još nekoliko puta da bi se dobilo nekoliko različitih nijansi.

Ombre jaja

Ako imate pri ruci krep papir obavezno probajte ovu tejniku bojenja jaja. Potrebno je krep papir po mogućnosti tamnijih boja iseći na tanke, ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi krep papira odjednom jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja jaja je dekupaž. Najpre se jaja skuvaju i tek kada se ohlade pristupa se ukrašavanju. Razlistajte salvet – jer vam je za dekupaž potreban samo jedan sloj – uzmite prvi sloj, na kom se najbolje vidi dezen. Kada odredite šta ćete staviti na jaje, umućenim belancetom namažete jaje četkicom, a potom stavite komadiće ili ceo salvet i nežno “ispeglajte”, kako se salvet ne bi izgužvao. Preko zalepljenog salveta premažite još malo belanca, kako bi se što bolje zalepio.

Dekupaž jaja

Prvo jaje farba se crvenom bojom

Tehnika, naravno, ima još mnogo, a kojom god tehnikom da fabrate jaja ne zaboravite da se prvo jaje farba crvenom bojom i naziva se "čuvarkuća".

Kako mu samo ime kaže, njegova uloga je, veruje se, da čuva  cele godine kuću i ukućane.

To Top