Zašto se prvo jaje farba crvenom bojom, a ostala šaraju po želji? (FOTO)

Braničevo

Zabava

Zašto se prvo jaje farba crvenom bojom, a ostala šaraju po želji? (FOTO)

Foto: Pixabay, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Uskrs je zasigurno jedan od omiljenih praznika, kako zbog lepog vremena, bogate trpeze i običaja koji okupljaju porodicu u domu, tako i zbog šarenih jaja koja svake godine žene tradicionalno farbaju na Veliki petak.

Jaja su odvajkada bila simbol rađanja i pobede nad smrću – kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život, pa se tako ona na Veliki petak farbaju u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo. 

Za prvo ofarbano jaje koje se od davnina naziva čuvarkućai crvene je boje, veruje se da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće.

Najstarija tehnika farbanja jaja koja se prenosi sa kolena na koleno je u lukovinitako što se na njih stave travke ili cvetići pa se zajedno ubace u čarapu i vežu, a potom spuste u šerpu sa lukovinom.

Jaja u lukovini

Najjednostavnija tehnika koju sve domaćice obožavaju je kuvanje jaja u vodi u koju se dodaje boja iz kesice. Preporučljivo je da se u vodu stavi malo sirćeta i soli, piše na kesici u kojoj se nalazi boja. Na tako obojena jaja često se lepe nalepnice ili se „obuku“ u foliju. Prethodno skuvana jaja mogu se obojiti tako što se na njih sipa boja iz ampule koju je samo neophodno razmazati po celom jajetu.

Jaja kuvana u boji

Jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja jaja je dekupaž. Najpre se jaja skuvaju i tek kada se ohlade pristupa se ukrašavanju. Razlistajte salvetu – jer vam je za dekupaž potreban samo jedan sloj – uzmite prvi sloj, na kom se najbolje vidi dezen. Kada odredite šta ćete staviti na jaje, umućenim belancetom namažete jaje četkicom, potom stavite komadiće salvete i nežno “ispeglajte” kako se ne bi izgužvali i na kraju premažite sa još malo belanca da bi se što bolje zalepili.

Dekupaž jaja

Domaćice se poslednjih godina trude da isprate trendove u načinu ukrašavanja jaja, pa tako već neko vreme nezaobilazna su i jaja pastelnih boja, koja dekoraciji povodom ovog praznika daju prolećnu notu.

Postupak za dobijanje pastelnih boja je jednostavan ali je neophodno da kupite bela jaja, jer tamne ljuske ne mogu da poprime nežne pastelne boje. Sve što je potrebno uraditi je staviti kuvana jaja da se potpuno ohlade, a onda pripremiti nekoliko čaša vode, sa kašikom sirćeta i bojom za kolače. Držite jaja u čaši dok ne dobijete željenu nijansu, a zatim ih prebrišite vatom umočenom u malo ulja.

Pastelna jaja

Jaja možete farbati i pomoću namirnica i biljaka koje svako ima u svom domu. Pa tako, pomoću hibiskusa dobićete ljubičasta, kurkume žuta, a crvenog kupusa romantično plava jaja. Sve što vam je potrebno da biste ofarbali jaja u crvenom kupusu su bela jaja, stara šerpa, so, sirće i ulje.

Ako ne možete da nađete bela jaja, možete pomoću sirćeta da izbelite obična, tako što ćete ih kuvati u pola litra vode i isto toliko sirćeta (odnosno, koliko vode, toliko i sirćeta). Obavezno skidajte penu koja se pravi. Pomoću sirćeta ili alkohola možete skinuti i pečat sa jaja. 

Naravno, modernih tehnika ima mnogo, a jaja možete ukrasiti šljokicama, ili pružite priliku vašim mališanima da pokažu svoju kreativnost i nacrtaju nešto. Na vama je da šarenim jajima učinite predstojeći praznik još radosnijim.

To Top