Roditelji se bore za rekonstrukciju igrališta na Čačalici (FOTO)

Požarevac

Društvo

Roditelji se bore za rekonstrukciju igrališta na Čačalici (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Grupa roditelja uputila je Gradskoj upravi Požarevca zahtev u kome je navela niz problema sa kojima se svakodnevno susreće u ovom spomen-parku.

Ovu inicijativu je pokrenula Jasmina Stokić, Požarevljanka koja živi u blizini Čačalice. Ona je majka dvoje dece i skoro svakodnevno sa njima dolazi u ovu zelenu oazu, to im je, kako kaže, drugo dvorište.

Jasmina Stokić

U najvećoj meri zahtev se odnosi na rekonstrukciju, obnovu i izmeštanje igrališta. Stokić za E-Braničevo kaže da na Čačalici postoje dva igrališta, koja su u lošem stanju i nisu bezbedna za decu.

,,U zahtevu smo, između ostalog, naveli da dva postojeća igrališta na Čačalici moraju da se srede. Ono kod Ekološkog doma trebalo bi da se izmesti kod sprava za vežbanje, bliže donjoj kapiji, jer je roditeljima sa malom decom lakše i pristupačnije da bude na toj lokaciji. Drugo igralište, koje je bliže donjoj kapiji Čačalice, trebalo bi rekonstruisati“, objašnjava naša sagovornica.

 

Igralište zrelo za rekonstrukciju

Prema njenim rečima, deca koja dolaze na Čačalicu koriste sprave za vežbanje kao igralište, što je još jedan pokazatelj da ih je potrebno rekonstruisati i ponovo dovesti u bezbedno stanje za igru mališana.

Stokić kaže da je predložila i rekonstrukciju betona kod postojećih sprava za vežbanje, jer nisu prilagođene za korišćenje osobama sa invaliditetom.

Visok beton oko sprava za vežbanje

Ona ističe da, između ostalog, na Čačalici nedostaju klupe i korpe za otpatke.

,,Uočila sam da od ruskog spomenika uopšte nema korpi, a klupa bi trebalo da bude više na celoj Čačalici, jer su stari panjevi dotrajali. Takođe, potrebne su klupe i kod igrališta“, dodaje Jasmina Stokić.

 

Ovako izgleda klupa kod igrališta

Zahtevi su Gradskoj upravi Požarevac upućeni 6. jula, a inicijativu je podržalo 218 građana. Naša sagovornica navodi da je inicijativa nastala spontano, a potpise je sakupljala oko dva meseca od roditelja koje je sretala na Čačalici, ili uz pomoć prijatelja.

Polomljena klackalica na igralištu kod Ekološkog doma

,,Nama koji živimo u blizini Čačalica predstavlja dvorište, deca mogu slobodno da trče i vide ježeve i veverice, to je lepo mesto za odrastanje i igralište bi im mnogo značilo. Čačalica je ograđena, dete ne može da izleti na ulicu, ima hladovine, pa i roditelji mogu da se opuste“, objašnjava Stokić i dodaje da se nada da će inicijativa uroditi plodom.

To Top