Saveti za vožnju tokom vrućina, obratite pažnju na ove stvari

Braničevo

Društvo

Saveti za vožnju tokom vrućina, obratite pažnju na ove stvari

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Najavljeno je da će narednih dana temperature prelaziti 30 stepeni na Celzijusovoj skali, što znači da ćemo i kalendarski dočekati leto u pravom izdanju, zbog toga ovih dana posebnu pažnju trebalo bi da obrate vozači.

Visoke temperature koje nas očekuju povremeno ne prijaju kako ljudima, tako ni mašinama, pa se treba pripremiti za period koji sledi. Tradicionalno, vreme je kada se mnogi odlučuju da iskoriste svoje odmore i svojim automobilima krenu u obilazak određenih letovališta.

Iz tog razloga običajeno je da veći broj vozila treba očekivati na putevima koji vode ka turističkim mestima u Srbiji, a nešto intenzivniji na pravcima koji vode ka Crnoj Gori, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Vozačima se pored toga da se naoružaju strpljenjem, savetuje i da ne ulaze u automobil koji je dugo stajao na suncu, a da ga pre toga ne provetre, kao i da ne ostavljaju decu u parkiranom vozilu na suncu, jer su ona osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. 

Poželjno je i da prave česte pauze tokom puta, odnosno na svaka dva sata po 15 minuta i piju dosta tečnosti, a klima uređaj bi trebalo podesiti tako da unutrašnja temperatura bude niža svega pet, do sedam stepeni od spoljašnje.
 

To Top