SSP: Kakvu korist građani imaju od industrijske zone u Požarevcu

Požarevac

Događaji

SSP: Kakvu korist građani imaju od industrijske zone u Požarevcu

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac održao je danas konferenciju za medije, a teme su bile aktuelna ekonomska situacija u gradu, inflacija, industrijska zona i budžetska izdvajanja za poljoprivredu.

Vladan Milosavljević, predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac, kazao je da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prošloj godini mleko  poskupelo za 52 odsto, junetina za 34, krompir za 30 i proizvodi za ličnu negu i higijenu za 26 i drvo za ogrev za 52 odsto.

Kako ističe, Požarevljani su se nedavno suočili i sa povećanjem cene uglja od čak 100 odsto, dok je cena peleta za većinu građana sada nedostižna.

,,Ovih dana počeće da pristižu i uvećani računi za struju, vodu i iznošenje smeća. Od zlatnog doba došli smo do izjava predstavnika vlasti da će ovo biti za Srbiju najteža godina u ekonomskom smislu u skorijoj istoriji, pa se nameće pitanje gde se nalazi ekonomija Požarevca nakon 10 godina vlasti ovog režima i kako će se Požarevljani nositi sa ovom krizom i galopirajućom inflacijom“, upitao je Milosavljević.

Po njegovim rečima, u Požarevcu nema investicija koje bi ljudima obezbedile radna mesta i pristojnu platu za život. Kako kaže, nedostatak radnih mesta, ali i niske plate u gradu su ozbiljan problem, a kao primer navodi podatak da je po prvi put prosečna zarada čak i u Kostolcu ispod republičkog proseka.

,,Parcele u industrijskoj zoni, koja je trebalo da bude pokretač ekonomskog razvoja grada, su u protekle dve godine rasporodate, dok su odredbe tih ugovora za Požarevljane ostale tajna. Ono što znamo jeste da su parcele prodate za višestruko manji iznos od onoga što je uloženo u uređenje industrijske zone, da još uvek nije započeta izgradnja nekog objekta, da se do sada tamo niko nije zaposlio… Otuda nije jasno kakvu korist grad i građani Požarevca ovom prodajom tačno ostvaruju“, kaže Milosavljević.

On ističe da je GO SSP blagovremeno ukazao lokalnoj samoupravi na to da se shodno Zakonu o planiranju i izgradnji parcele u industrijskoj zoni ne moraju prodavati, već se mogu dati u zakup, te da je njihov predlog bio da  se to i učini čak i besplatno, ali uz jasno definisane ugovorne obaveze investitora, naročito u pogledu rokova i broja zaposlenih. Kako objašnjava, oni su tada ukazali da je suština da se ljudi zaposle, a ne rasprodaja imovine.

Milosavljević ističe da je poljoprivreda devastirana i podseća da su budžetska izdvajanja za poljoprivredu u prethodne dve godine bila na nivou od 0.6 odsto gradskog budžeta, da bi u ovoj dostigla tek 0,8 odsto. Po njegovim rečima, izvršenje budžeta u prethodnoj godini je, kada je reč o poljoprivredi i ruralnom razvoju,  na nivou od 25 odsto.

,,Postavljamo pitanje gradskoj vlasti na čelu sa gradonačelnikom da li imaju i da li će predstaviti građanima Požarevca Plan ekonomskog razvoja grada i da li će na nivou grada preduzeti bilo kakve mere za prevazilaženje aktuelne ekonomske krize sa kojom se naši sugrađani suočavaju“, upitao je Milosavljević.

To Top