SSP: Ko je ugasio GANIP?

Požarevac

Saopštenja

SSP: Ko je ugasio GANIP?

Foto: SSP

How Good Of A Friend Are You Really?

U našu redakciju stiglo je saopštenje iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac povodom Gradskog ansambl narodnih igara i pesama GANIP koji, kako navode, više ne postoji.

        Kako se navodi u saopštenju, osipanje ansambla traje nekoliko godina unazad, a vrhunac propadanja dostiže ove godine kada je zamrznuto radno mesto umetničkog rukovodioca zbog odlaska na funkciju pomoćnika gradonačelnika Požarevca.

        “Za koga se i do kada ovo radno mesto čuva ostaje nepoznato, ali ono što je izvesno jeste da požarevački GANIP od tada više ne postoji, da se mesecima ne održavaju probe, a nema ih ni u najavi, dok članovi ansambla, njih oko 300 ostaju uskraćeni za bilo kakva objašnjenja. Za pola veka svog postojanja, GANIP je menjao ime, prostor u kome se vežbalo, rukovodstva, ali nikada i ni zbog koga nije prestajao da postoji”, piše u saopštenju.

        Dalje se navodi da Požarevljani dobro pamte čuvene novogodišnje koncerte sa preko 300 učesnika na sceni (dečijeg, pripremnog, izvođačkog ansambla, muške i ženske pevačke grupe, orkestra, veterana), kao i da se ovog decembra ta divna tradicija prvi put od 1982. godine prekida, čime gradska vlast još jednom pokazuje da nema osećaj za očuvanje našeg kulturnog nasleđa.

        “Pozivamo direktorku Centra za kulturu Požarevac Galinu Perić da hitno imenuje umetničkog rukovodioca iz redova članova GANIP-a, koji raspolaže kadrovima sa potrebnim kvalifikacijama i omogući nastavak rada ansambla i održavanje igračkih proba u svim uzrastima.  Građani Požarevca žele da nastave da se bave folklornom umetnošću i nemate pravo da im to uskraćujete”, navodi se u saopštenju.

To Top