Šta boji reku Pek i ima li razloga za brigu? (FOTO)

Braničevo

Društvo

Šta boji reku Pek i ima li razloga za brigu? (FOTO)

Foto: Stefan Amerika, eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Reka Pek, koja protiče kroz Kučevo, Golubac i Veliko Gradište gde se uliva u Dunav, nekada je zbog svoje lepote i bistrine bila inspiracija pesnicima i slikarima, a danas je mutna, sivo- žute boje, i kako brinu građani – zagađena. Portal E-Braničevo istražio je šta je uzrok česte promene boje reke.

Iako je za reku Pek sinonim zlato i prati je epitet „ zlatonosni“, ona odavno nije bistra planinska reka iz koje se spiraju zlatne niti. Umesto ispirača i tragača za zlatom, Pek u Kučevu su poslednjih dana okupirali ekolozi, hemičari, inspektori, očajni građani i novinari u potrazi za odgovorima na pitanje – zašto se boja vode menja poput kameleona, od sive, zelene, bakarne i da li građani imaju razloga za zabrinutost?

Dok se čekaju odgovori, društvene mreže preplavljene su fotografijama Peka koje govore više od reči.

Reka Pek ovih dana

„Zagađenje reke Pek je višedecenijski problem, to se dešavalo i sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a uzročnik je rudnik bakra Majdanpek koji prilikom proizvodnog procesa ispušta određene supstance u vodu“, kaže za E-Braničevo Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo.

 

Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo

Šta se tačno iz rudnika ispušta u Pek i na koji način,  odgovore smo potražili od kineske kompanije  Serbia Zijin Copper  koja je vlasnik  Rudnika bakra Majdanpek. Ali uzalud. Ni nakon nedelju dana nisu nam odgovorili. A pitali smo da nam objasne šta sve sadrže otpadne vode koje kao nuspoizvodi rudničke proizvodnje završavaju u Peku, da li su ti sastojci štetni po zdravlje ljudi i životnu sredinu i šta ta kompanija sve preduzima u vezi ovog problema.Takođe, interesovalo nas je i  kakva je kompanijaska strategija u skorijem periodu u cilju zaštite reke Pek.

Otišli smo i korak dalje. Objašnjenja smo zatražili i na Tehničkom fakultetu u Boru čiji su pojedini profesori kroz određene projekte radili naučno – istraživačke radove na ovu temu.

Od dekanke i prodekana za nauku i međunarodnu saradnju, zatražili smo rezultate istraživanja uticaja Rudnika bakra Majdanpek na reku Dunav koje je urađeno u okviru projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom. Umesto rezultata upućeni smo na link koji vodi ka engleskoj verziji studije.  

 Šta sve može da bude uzrok trenutnog izgleda Peka, što zabrinjava građane koji žive pored ove reke?

Jedan od uzroka može ležati u proširenju kopa, što se inače i ranije javljalo u zimskom periodu, i da je došlo do povećanog stvaranja kiselih rudničkih voda zbog veće površine izložene rude i većih količina vlage zbog otapanja snega, što je prirodan proces, ili da je usled topljenja snega odložena  jalovina skliznula u rečno korito, navodi za E-Braničevo jedan od stručnjaka koji je želeo da ostane anoniman. Takođe, kaže, postoji i mogućnost da  je flotaciona brana negde popustila, te da flotaciona jalovina  i drenažne vode izlaze kroz nju.

Ovo su mogući uzroci za koje zvaničnu potvrdu nadležnih nismo dobili.

U naučnom radu „Teški metali u otpadnim vodama Rudnika bakra Majdanpek“ u kome su analizirani rezultati u periodu od 2008. do 2012. godine, prikazane su prosečne godišnje koncetracije jona teških metala u otpadnim vodama pogona filtracije rudnika, koje se ispuštaju u  Veliki Pek. Na osnovu hemijskih analiza uzoraka otpadne vode utvrđen povišen sadržaj jona teških metala - bakra, gvožđa, olova, hroma, arsena, mangana, kadmijuma i cinka, koji premašuju vrednosti maksimalne dozvoljene koncentracije definisane pravilnikom Republike Srbije.  Kompletan rad možete pogledati OVDE.

Uprkos svemu, Kompanija Serbia Zijin Cooper namerava da drastično poveća obim flotacije u okviru rudnika Majdanpek sa šest na 11 hiljada tona godišnje, zbog čega je u julu 2020. godine podnela zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Međutim, Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je rešenje da kineska kompanija nema obavezu da izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu iako se povećanjem flotacije rudnika bakra Majdanpek povećava i uticaj flotacije na vodu, vazduh i zemljište, zbog čega su se pojedine organizacije uložile žalbu.

Nebojša Joksić, jedan od inicijatora grupe na FB „Sačuvajmo reku Pek“, dostavio je dopis  Ministarstvu za zaštitu životne sredine u vezi zagađenja reke Pek i dobio odgovor da je inspektor za zaštitu životne sredine 4.marta izvršio vanredni inspekcijski nadzor u kompaniji Ziđin u Majdanpeku, da je sačinjen zapisnik i naložene mere. Međutim, šta piše u zapisniku i koje mere su naložene nije navedeno u odgovoru ministarstva.

Iako lokalne samouprave nemaju ingerencije nad rekama, već je to u nadležnosti republičke vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čelnici opština kroz koje prolazi Pek su prethodnih dana oformili  tim čija uloga je da pospeši rešavanje problema.

>>HITNO ZASEDANJE POVODOM ZAGAĐENJA PEKA<<

 „Usvojili smo platformu za zajedničko delovanje svih predstavnika opština kroz koje protiče reka Pek, uputili smo poziv za zajednički sastanak sa kompanijom Ziđin. Predsednik opštine Majdanpek me je obavestio da je već razgovarao sa predstavnicima kompanije Ziđin i da su rekli da su u procesu da povećaju PH vrednost vode određenim proizvodnim procesom, tako da značajno promene strukturu te vode“, kaže prvi čovek opštine Kučevo.

Sastanak čelnika opština Kučevo, Golubac i Veliko Gradište

Kao prvi korak zatražili su analizu rečne vode na prisustvo bakra, nitrata, nitrita, uranijuma, pirita, kao i PH vrednost, kod dve referentne institucije -  ZZJZ „Timok“ Zajačar i ZZJZ Požarevac.   

Opština Veliko Gradište već je dobila i objavila rezultate analiza dobijenih od Zavoda za javno zdravlje Požarevac. Kako objašnjavaju iz tog Zavoda, teški metali nalaze se u referentnim vrednostima.

Uzorkovanje vode

Uzorci uzeti iz Peka u Kučevu još su u postupku analize.

Kako problematična voda Peka nije od juče, analize su rađene i ranije. Primera radi, na zahtev kučevačkog Vodovoda četiri puta godišnje su vršena ispitivanja, međutim, po rečima dr Ane Jovanović, direktorke ZZJZ Požarevac, voda je analizirana kao sanitarna otpadna voda, ali ne na prisustvo teških metala. Vanredno ispitivanje rađeno je 2017. godine, kaže ona.

Predsednik opštine Kučevo pak tvrdi da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog pijaće vode, jer je ona ispravna.

„Opština Kučevo se ne snabdeva pijaćom vodom iz reke Pek, već sa vodoizvorišta Mlaka, gde se rade i vanredne i redovne analize. Dva puta mesečno radimo redovne analize, a kada se desi promena vode u Peku, radimo i proširenu analizu na teške metale. Poslednja analiza rađena je 18. februara, kada smo ispitali i prisustvo teških metala  i sve je bilo negativno, voda je potpuno ispravna“, kaže Rajčić za naš portal.

To Top