Stigao poslednji kontigent opreme, blok B3 na mreži do Vidovdana

Kostolac

Događaji

Stigao poslednji kontigent opreme, blok B3 na mreži do Vidovdana

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Dubravka Đedović, ministarska rudarstva i energetike, i Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, dočekale su danas na pristaništu u Kostolcu poslednji kontigent opreme za izgradnju novog bloka B3.

Posle tri decenije ,,Elektroprivreda Srbije“ gradi moderan blok, visokog stepena efikasnosti, koji se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Republike Srbije i Narodne Republike Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Dubravka Đedović, ministarska rudarstva i energetike, istakla je da je novi energetski pogon  od izuzetne važnosti za energetski sektor i dalje snabdevanje električnom energijom. Ona je najavila da će novo postrojenje biti stavljeno na mrežu do Vidovdana sledeće godine, a da će biti u pogonu pre oktobra 2023. godine.

,,Za nas je proizvodnja električne energije iz uglja baza i ponosna sam što ćemo uspeti da uz pomoć naših kineskih partnera završimo ovo veoma važno postrojenje, koje će predstavljati novih 350 megavata električne energije, što je pet odsto proizvodnih kapaciteta ,,Elektroprivrede Srbije”. Ako znamo da smo u zimskom periodu do sada uvozili oko 10 odsto struje možete shvatiti koliko je tih novih pet odsto bitno u našem sistemu. Ovaj projekat ne uključuje samo novi kapacitet, već i povećanje kapaciteta PK ,,Drmno“ sa devet miliona na 12 miliona tona uglja. Mi imamo oko 1.000 radnika ovde, a ambasadorka me je uverila da će još 200 radnika biti više na ovom projektu kako bi uspeli u roku da ga završimo“, rekla je Đedović i dodala da je pored radnika iz Kine, u ovaj projekat uključena i 61 kompanija iz Srbije.

Dubravka Đedović

Ukupna vrednost projekta ,,Druga faza paket projekta TE ,,Kostolac B” je 715, 6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 618 miliona dolara, dok je završen projekat povećanja proizvodnje uglja na kopu Drmno vredan 97, 6 miliona evra.

Ukupno 85 odsto sredstava za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske ,,Eskim banke”, dok 15 odsto obezbeđuje EPS.

Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, rekla je da je dolazak ove opreme od ogromnog značaja za održavanje dinamike radova na projektu B3 i podsetila na to da su u protekle skoro tri godine, od uticaja pandemije, preko povećanja troškova materijala i radne snage, sve do nestabilnosti međunarodne logistike, prevaziđene brojne poteškoće uz zajedničke napore kineske i srpske strane.

,,Čestitam svima koji su uložili napore za uspešno isporuku uprkos nizu poteškoća u toku transporta. Blok B3 je veoma značajan za ekonomski razvoj Srbije, posebno kada je reč o snabdevanju struje i bezbednosti energije. Realizacija projekta napreduje uspešno i redovno, a sada ulazi u ključnu i konačnu fazu”, kazala je ambasadorka.

Čen Bo

Blok B3 biće najmoderniji blok u proizvodnom sistemu EPS-a koji će davati od pet do sedam odsto ukupne proizvodnje EPS-a, od 2,2 do 2,5 milijardi kilovat-sati godišnje, što će obezbediti dodatnu sigurnost i značajne kapacitete za narednu zimu.

Radovi na izgradnji bloka B3

Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“, rekao je da Kostolac decenijama unazad predstavlja značajnu kariku u proizvodnji uglja i električne energije. Po njegovim rečima, sa više od devet miliona tona godišnje proizvedenog uglja u ,,Kopovima Kostolac“ proizvodi se šest hiljada gigavat sati godišnje u termoelektranama.

,,U TE ,,Kostolac B” Elektroprivreda Srbije je učinila značajne korake na zaštiti životne sredine, a tamo su ugrađena nova postrojenja za redukciju azotnih i sumpornih oksida, savremeni elektro filteri za praškaste materije i novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Većinu ovih postrojenja su izgradili naši partneri iz Kine kroz prvu fazu kineskog kredita“, podsetio je Ilić.

Željko Ilić

Trenutna kumulativna realizacija u izgranji bloka B3 je 89, 5 odsto, a radovi se izvode na 14 sistema.

Tokom dosadašnje izgradnje bloka B3 ugrađeno je 120.000 kubnih metara betona, 2.500 šipova, iskopano je 220.000 kubika zemlje i ugrađeno 60.000 tona čelične konstrukcije bez kotla. 

Izgradnja novog termo bloka ,,Kostolac B3” projektovana je prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima, a ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane ,,Kostolac B” dobijena je od Ministarsta zaštite životne sredine u oktobru 2017. godine.

To Top