Subvencije za povećanje energetske efikasnosti svim opštinama u okrugu

Braničevo

Društvo

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti svim opštinama u okrugu

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima biće dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi, a među su grad Požarevac i sve opštine iz Braničevskog okruga.

Ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane iznosi 1,79 milijardi dinara, od čega je 978,3 miliona dinara ili 55 odsto obezbedilo Ministarstvo rudarstva i energetike, a 813,8 miliona dinara jedinice lokalne samouprave, odnosno 45 odsto.

Najviše novca iz Braničevskog okruga na konkursu koji je sprovelo ministarstvo dobila je opština Malo Crniće – 10 miliona dinara, a isto toliko novca je ova opština obezbedila za energetsku efikasnost i svog budžeta.

Po visini dobijenih sredstava slede grad Požarevac kome je dodeljeno 6,5 miliona dinara, a isto toliko izdvojio je i iz gradskog budžeta, i opština Petrovac na Mlavi koja je iz svog budžeta za ovu namenu izdvojila šest miliona dinara i isto toliko novca dobila je od ministarstva. Upola manje novca dodeljeno je opštinama Žagubica - 3,5 miliona i Žabari – tri miliona, koje su istu sumu novca opredelile i iz opštinskog budžeta.

Po dva miliona dinara za energetsku efikasnost izdvojile su iz budžeta opštine Kučevo, Veliko Gradšte i Golubac, a zanimljivo je da su Kučevo i Gradište dobile po dva miliona od ministarstva, dok je Golupcu dodeljeno 4,6 miliona dinara.

Podsećamo da se uz podršku države i lokalnih samouprava građanima pruža mogućnost da za znatno manje novca  zamene stolariju u domaćinstvu, poboljšaju izolaciju krova i zidova, ugrade efikasnije kotlove ili ugrade solarne panele.

To Top