Svaki cvet zavisno od boje i vrste ima svoju simboliku

Braničevo

Svaštara

Svaki cvet zavisno od boje i vrste ima svoju simboliku

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Jezik cveća ili florografija služi za izražavanje osećanja, pa tako treba pažljivo birati vrstu cveća za određene osobe i prilike.

Cvetni bonton odnosi se na odabir cveća pogodnog  osobi kojoj se poklanja, na primer mladim damama poželjno je davati cveće nežnih nijansi - ružičaste, lila, bež.

Jarke boje treba sačuvati za voljene žene, jer one nagoveštavaju strast i napredak prema romansi, dok starijim damama ne bi trebalo davati zatvorene pupoljke, jer se to se smatra neprikladnim i nepristojnim.

Ruže su najpopularniji i najčešći izbor, a u zavisnosti od boje, poseduju širok spektar primenljivosti na mnoge prilike i životne situacije  u kojima se poklanjaju. U crvenoj boji simbolizuje ljubav i strast, te su zato idealan poklon voljenoj ženi. Bele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost, žute su simbol neverstva i ljubomore, a purpurne označavaju ljubav na prvi pogled.

Gerberi  u život unose toplinu i svetlost, daju se s daškom radosti i zabave.

Orhideje se daruju u znak poštovanja, smatraju se simbolom luksuza i uspeha. To je egzotičan, prefinjen i ekstravagantan cvet.

Hrizanteme su univerzalno cveće, simbolizuju mladost, energiju i dobro zdravlje. U azijskim zemljama poznate su i kao cvet sreće, međutim, u mnogim evropskim državama često se mogu videti na grobovima.

Kale su simbol odanosti, samopouzdanja, snage, stoga se daju stvarnim vođama i ljudima snažnog karaktera.

Ljiljani predstavljaju znak čistoće i nevinosti u evropskim zemljama, simbolizuju mir, spokoj i prosperitet i daju se uglavnom za godišnjice i posebne događaje.

Lale su simbol ponosa i slave, daruju se najmilijoj osobi sa željom iskrene sreće. Posebno su pogodan poklon depresivnim ljudima, a žute su idealan poklon pri iskazivanju divljenja.

Cveće koje nije baš najbolji odabir za poklon je begonija, koja označava crne misli, zatim lavanda koja je simbol nepoverenja i zumbul koji asocira na setu.

To Top