Tabačka čaršija zrela za rekonstrukciju, međutim… (FOTO)

Požarevac

Društvo

Tabačka čaršija zrela za rekonstrukciju, međutim… (FOTO)

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevac se ne može pohvaliti reprezenativnim izgledom srca grada. Čulo se više puta da grad planira da rekonstruiše ulicu Tabačka čaršija, ali ta investicija nije među prioritetima u 2023. godini.

Na zasedanjima lokalnog parlamenta u Požarevcu više puta su pojedini odbornici zamerali vlasti što se izdvaja veliki novac za asfaltiranje ulica na periferiji grada i po selima, dok centar grada propada.

Ulica Tabačka čaršija, koja se nalazi u centru Požarevca, odavno je zrela za rekonstrukciju. U prilog tome govore rupe u trotoarima kojima se kreću pešaci i biciklisti. Osim što ružno izgleda, može da predstavlja i opasnost za prolaznike.

Rupe u trotoaru

Podsećamo, Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, izjavio je u februaru 2022. godine da su napravljeni određeni planovi za sređivanje ove ulice koji ne podrazumevaju samo presvlačenje asfalta.

,,Tabačka čaršija godinama nije rekonstruisana, jer su sve vlasti unazad, imajući najbolju nameru, želele prvo da regulišu saobraćaj i tako stvore preduslove za pešačku zonu, a nakon toga da rekonstruišu ovu ulicu. Međutim, regulisati saobraćaj u užem centru Požarevca nije lako jer nemamo mnogo mogućnosti sa postojećim okolnim ulicama kako bi Tabačka postala zatvorena pešačka zona”, kazao je tada.

TABAČKA ČARŠIJA POSTAĆE ZONA USPORENOG SAOBRAĆAJA

Na skupštinskom zasedanju u decembru prošle godine, gradonačelnik je još jednom potvrdio da grad planira rekonstrukciju Tabačke čaršije, ali nije precizirao kada. Odlukom o budžetu grada za 2023. godinu nije predviđen ovaj projekat.

GRAD PLANIRA REKONSTRUKCIJU PARKA, TABAČKE ČARŠIJE I ČIKOŠA

Vladimir Petrović, član Gradskog veća zadužen za komunalne delatnosti, saobraćaj i urbanizam, kaže za E-Braničevo da grad nema u planu sanaciju Tabačke čaršije, osim ako se ne pojave neke udarne rupe koje je neophodno urgentno zakrpiti, već planira da rekonstruiše kompletnu ulicu, kao što je gradonačelnik najavio.

“Još uvek nemamo okvirnu cifru koliko će koštati rekonstrukcija ove ulice. Prvi korak je raspisivanje konkursa za urbanističko rešenje, ali to nije predviđeno budžetom za ovu godinu”,  istakao je Petrović i dodao da postoji mogućnost da se rebalansom budžeta u toku godine opredeli novac za tu namenu.

Ipak, nije sve ni do vlasti. Nešto je i do nas samih.

Fontana, koja bi trebalo da oplemeni izgled centra grada, već duže vreme predstavlja ruglo jer nesavesni građani odlažu smeće u nju, naročito zimi kada ne radi. Međutim, jedno od rešenja mogao bi da bude pojačan sistem nadzora i kažnjavanja, što je opet do nadležnih.   

EB PATROLA: KO BACA SMEĆE U FONTANU?

Fontana u centru Požarevca

Nekoliko  klupa  u blizini fontane je polomljeno, o čemu je portal E-Braničevo nedavno pisao. Počela je njihova popravka, ali ni to nije trajno rešenje.

EB PATROLA: POLOMLJENE KLUPE U CENTRU POŽAREVCA

Fasade nisu obnavljane više od pet decenija

Oronule zgrade u ovoj ulici čini se da najviše narušavaju izgled centra Požarevca, a kako i ne bi kada su, prema Elaboratu o stanju stambenog fonda koji je rađen 2018. godine, pojedine zgrade u Tabačkoj čaršiji izgrađene još 1965. godine, a od tada fasade nisu sređivane.

Ošteće fasade

Podsećamo da je grad pokazao dobru volju - doneo je odluku 2019. godine da finansira 90 odsto radova, a preostalih 10 odsto stanari, ali ipak nije se pristupilo tom projektu, o čemu smo tada takođe pisali.

ŠTA KOČI OBNOVU FASADA U TABAČKOJ ČARŠIJI

Sa jedne zgrade u Tabačkoj čaršiji čak otpada istrulela lamperija sa krova.

EB PATROLA: OPREZ PEŠACI, OTPADAJU DELOVI FASADE

 

To Top