Tri počasna viteza 58. Ljubičevskih konjičkih igara (FOTO)

Požarevac

Događaji

Tri počasna viteza 58. Ljubičevskih konjičkih igara (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ove godine viteška znamenja dodeljena su Marini Maljković, Dejanu Saviću i Živoradu Đuriću poznatijem po nadimku Žića Maradona.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, kazao je da su, osluškujući želje građana da igre dobiju počasnog viteza koji je svojim delima zadužio Srbiju, ove godine jasno čuli tri imena – Marina Maljković, Dejan Savić i Živorad Đurić.

„Ta se imena u gradu, kao i u čitavoj Srbiji, nisu šaputala već su odjekivala pa nismo imali poteškoća da ih jasno čujemo. Oni su zaslužili da ih od danas zovemo počasnim ljubičevskim vitezovima jer imaju sve vrednosti koje jedan vitez nosi sa sobom kako bi zaslužio titulu. Svojim uspesima oni su doneli mnogo radosti svom narodu“, istakao je gradonačelnik.

 

Saša Palović, gradonačelnik Požarevca

Gradonačelnik je potom uručio plašt, sablju i povelju Marini Maljković, istaknutom srpskom košarkaškom treneru. Ona je kao ćerka poznatog trenera dobila priliku da se bavi trenerskim poslom sa svega 16 godina kada je bila asistent u Francuskoj, u klubu za koji je igrala. Nakon što je diplomirala i dobila licencu za košarkaškog trenera započela je samostalni rad u lokalnom klubu „Ušće“. Trenirala je sve mlađe selekcije, a seniorski tim je uspela da za dve godine iz Srpske lige dovede u A ligu tadašnje Srbije i Crne Gore. Trenutno je trener japanske ekipe „Denso Iris“ i selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Marini Maljković uručena viteška znamenja

„Svaki put kad dođem u Požarevac je jako emotivno jer znate da dočekate ljude na pravi način.  Meni nikada nije bilo teško da dovedem ovde svoju kinesku ekipu, reprezentaciju Srbije i pokret za žensku košarku“, kazala je Maljković i dodala da se nada da će sve više turista dolaziti u Požarevac.

Drugi počasni vitez je Dejan Savić, bivši jugoslovenski i srpski vaterpolo reprezentativac, a sada i trener. Trenutno je selektor reprezentacije Srbije. Kao igrač više godina nastupao je za „Partizan“ gde je i počeo svoju igračku karijeru, igrao je u Španiji za Barselonu i Barselonetu, bio je u Italiji u Florenciji i Pro Reku, dobar deo karijere proveo je u ruskom „Sintezu“, a poslednju sezonu proveo je u „Crvenoj zvezdi“ gde je kasnije bio veoma uspešan i trofejan trener.

Dejan Savić, počasni vitez

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što se nalazim ovde pred vama, što mi je ukazana velika čast jer ova nagrada ostaje doživotno. Nadam se da ćemo uskoro ovde imati jedan ozbiljan klub na novom bazenu“, kazao je kratko Savić.

Grad je doneo odluku da viteška znamenja dodeli i Požarevljaninu Živoradu Đuriću, koji je u svom rodnom gradu završio osnovnu školu. Obrazovanje je nastavio u Sremskoj Kamenici, a potom je diplomirao na višoj kriminalističkoj školi u Zemunu i stekao zvanje kriminalističkog inspektora. Radio je u policijskoj brigadi na poslovima obezbeđenja predsednika SFR Jugoslavije, stranih državljana, javnih skupova i sportskih manifestacija. Uporedno sa policijskim poslom celog života bavio se košarkom i humanitarnim radom za koji je dobio više priznanja i nagrada.

Živorad Đurić

 „Svi koji ste postali zvezde, koji ste uspeli u životu, nemojte da zaboravite svoje selo i svoj grad. Vratite se tamo gde ste šutnuli prvu loptu, gde ste prvi put bacili trojku, obiđite vašeg učitelja, profesora, nastavnika i drugare, jer je možda nekome potrebna pomoć“, poručio je Đurić i dodao da je čovek uspeo samo onoliko koliko je pružio drugima.

On je ovom prilikom uručio donaciju požarevačkom Centru za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u iznosu od 120 hiljada dinara, kao i vitešku sablju, a najavio je i da će ovoj ustanovi donirati krevete, dušeke i posteljinu.

To Top